"Формула Штайнмаєра" і є Мінськими домовленостями. Зеленському не пізно натиснути на гальма

1 жовтня президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна погодила так звану "формулу Штайнмаєра" щодо виборів в окупованих Росією районах Донецької та Луганської областей. "Не буде перейдено жодної червоної лінії, саме тому немає і не буде ніколи ніякої капітуляції", - сказав він.
Gazeta.ua говорить про це з політологом Михайлом Басарабом.
"Формула Штайнмаєра" і є Мінськими домовленостями. Зеленському не пізно натиснути на гальма
Мінські домовленості - це міна сповільненої дії, каже Михайло Басараб.
Чим керується Зеленський, якою логікою? Чому погодився на такий крок?
Важко аналізувати логіку, якою користується президент. Треба говорити про наслідки його дій.
Як це позначиться на рейтингу президента і його партії?
Дії Зеленського у напрямі до "припинення війни", "план", який він оголосив, все це завершиться для нього не лише втратою довіри і рейтингу, але і величезним політичним фіаско. Ті рішення, які анонсує, матимуть далекосяжні негативні наслідки. Містять загрозу для державності України.
Соціологія показує: упродовж усіх років війни українське суспільство не сприймає положень ні Мінських домовленостей, ні "формули Штайнмаєра". Українці проти виборів на окупованих територіях, "особливого статусу" Донбасу, амністії бойовиків, офіційного статусу російської мови на цих територіях.
За красивими фантиками про "мир" хочуть нав'язати капітуляцію
Зеленський чи хтось через нього за красивими фантиками про "мир" хоче нав'язати Україні фактично капітуляцію. У той момент, коли Росія стає дедалі слабшою. Якщо, можливо, на першому етапі Зеленському вдасться ввести в оману якусь частину українців, то негативні наслідки його рішень будуть фатальними. І коли велика кількість громадян переконається, що це був обман, негативно позначиться на житті кожного, на Зеленського чекатиме катастрофічний кінець.
Чи є ймовірність, що Зеленський не підпише подібних домовленостей?
Спротив суспільства повинен стати сигналом для Офісу президента. На гальма ще не пізно натиснути. Зупинитися й істототно відкоригувати переговорну позицію. Якщо Зеленський не помітить, проігнорує перші сигнали, які з'явилися не лише в Києві, але і у багатьох регіонах, зокрема східних, то отримає погані наслідки для себе.
Верховна Рада може завадити узаконенню негативних рішень?
Те, про що надомовлявся Кучма у Мінську і надомовляється Зеленський на зустрічі "нормандської четвірки". Все це потребуватиме затвердження парламентом. Тільки Верховна Рада може дати остаточне зелене світло на провадження "формул" і все, що породжено Мінськими домовленостями. Ухвалять подібне чи це стане приводом для розколу у фракції "Слуга народу", сказати складно. Зрозуміло одне — фінальну точку може поставити ВР.
Проти реалізації "формули Штайнмаєра" - різко чи менш критично - виступили "Європейська солідарність", "Голос", "Батьківщина". Чи може це дати поштовх для об'єднання парламентської опозиції?
Бачимо об'єднання трьох фракцій у протидії капітуляції.
У цьому контексті хочу наголосити на важливому моменті. Не існує окремо "формули Штайнмаєра" і Мінських домовленостей. Так, як це намагається подати Порошенко. Існують Мінські домовленості та породжені ними усілякі "формули" - Штайнмаєра, Мореля та так далі. "Формула Штайнмаєра" і є Мінськими домовленостями. Це сіамські близнюки. Порошенко зараз намагається якось ввести в оману українське суспільство, доводячи, що це два різних документа. Будівничим того, що робить сьогодні Зеленський, став Петро Олексійович. Він заклав основу того, до чого змушують сьогодні Зеленського й Україну.
Будівничим того, що робить сьогодні Зеленський, став Петро Олексійович
Тому прогресивна частина українського суспільства повинна чинити опір будь-яким спробам впровадити у життя Мінські домовленості та все, що ними породжено. Бо завтра нам скажуть: "Забудьте, не існує "формули Штайнмаєра". Нам подадуть той самий документ, тільки назвуть його "формулою Макрона чи Трампа".
Доки міна сповільненої дії, яка називається Мінські домовленості, буде в активному стані, доти план капітуляції висітиме дамокловим мечем над Україною та створюватиме нам постійні загрози.
Чому Україна за 5 років не розробила своїх пропозицій і планів, які ми могли би пропонувати світові?
Це найбільший прорахунок і помилка Порошенка. Одна з ключових передумов його політичного фіаско у цьогорічній президентській кампанії. Те, що він не знайшов можливості вибудувати альтернативу антиконституційним, таким, що суперечать міжнародному праву, домовленостям.
Якими способами, крім вуличних акцій, можна тиснути на владу?
Навіть складно уявити у найгіршому сні, до яких видів спротиву й опору капітуляції готова пасіонарна патріотична частина українського суспільства. Для яких неприйнятна принизлива поразка у війні з Росією. Із Росією, яка сьогодні перебуває у жахливому становищі. І якій Україна не лише може, але і повинна чинити гідний опір.
За повідомленням ЗМІ, на зустрічі з представниками парламентських фракцій президент Володимир Зеленський нервував, але переконував, "що все буде добре, він все розрулить".

Related

Політика 1238900347981633888

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item