Щоб не лізла Росія: Рада ухвалила закон про цифрове мовлення

Щоб не лізла Росія: Рада ухвалила закон про цифрове мовлення
Верховна Рада ухвалила закон про прозорість власності провайдерів програмної послуги багатоканальних цифрових ефірних телемереж із загальнонаціональним покриттям.
Рішення 248 голосами нардепів "За" ухвалили у четвер.
"Понад 40% населення, а далі буде більше, отримують сигнал телебачення через так звану цифрову програмну послугу, це безкоштовне телебачення, ефір. Поки ми не знаємо протягом останніх 9 років, хто є власником компанії, яка забезпечує сервіс за цією послугою. Були чутки раніше, що це сім'я Януковича. Але ми можемо тільки гадати.
Цей закон насправді стосується інформаційної безпеки. І тому нам важливо зрозуміти і контролювати тих, хто працюватиме над цим сервісом", - сказав голова комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко, пише "Інтерфакс-Україна"
Передбачається введення низки вимог до засновників, учасників, власників провайдерів. Це дозволить забезпечити прозорість структури власності та запобігти потенційному протиправному впливу агресора-Росії на телерадіоінформаційний простір України, сказано у пояснювальній записці.
Законопроект, у першу чергу, стосується єдиного в Україні провайдера програмної послуги з загальнонаціональним покриттям, яким є ТОВ "Зеонбуд". У достовірності інформації про власників якого автори законопроекту сумніваються.
Забороняється засновувати і брати участь у провайдерах програмної послуги держорганам, органам місцевого самоврядування та їхнім юрособам, у разі відсутності у них відповідних повноважень.
Аналогічна заборона стосується фізосіб та юросіб-резидентів країни, визнаної Верховною Радою державою-агресором або державою-окупантом, а також юросіб, учасниками (акціонерами) та/або кінцевими вигодонабувачами яких такі є.
Для провайдера прописали низку додаткових вимог.
Кінцевими власниками таких компаній можуть бути виключно громадяни України. Крім того, юрособам і фізособам-підприємцям, зареєстрованим в офшорних зонах, перелік яких затверджений Кабінетом міністрів, а також особам без громадянства забороняється брати участь у таких компаніях на всіх рівнях ланцюга володіння корпоративними правами.
Такі ж вимоги встановлюються до операторів телекомунікацій, які надають послуги з технічного обслуговування та експлуатації багатоканальних цифрових мереж ефірного теле- та радіомовлення із загальнонаціональним покриттям.
26 вересня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення не продовжила ліцензію на цифрове мовлення телеканалу 5 телекомпаніям, які мовлять під емблемою "112 Україна". Ідеться про ТОВ "Аріадна ТВ", ТОВ "Новий формат ТВ", ТОВ "ТВ Вибір", ТОВ "Лідер ТВ", ТОВ "Партнер ТВ".
Телеканал "112 Україна" пов'язують із кумом президента Росії Віктором Медведчуком.

Related

Суспільство 8595452328833080305

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item