Ініційований Герусом імпорт електроенергії з РФ дозволить російським лобістам підняти питання про зняття санкцій - ЗМІ

Ініційований Герусом імпорт електроенергії з РФ дозволить російським лобістам підняти питання про зняття санкцій - ЗМІ

Відновлення імпорту електроенергії з Росії, яке стало можливим внаслідок поправки, внесеної А.Герусом, дає російським лобістам нові аргументи в дискусії про абсурдність продовження санкцій. 
Про це йдеться в матеріалі Хвилі "Від Роттердама до Москви: в українській енергетиці почався екстремальний поворот".
Автор матеріалу нагадав, що Україна не імпортувала електроенергію з Росії близько п'яти років, але з 1 жовтня, завдяки схваленій парламентом поправки Андрія Геруса, відновила його, повідомляє Hub.
"1 жовтня 2019 року комерційний імпорт з РФ був відновлений. Поставки електроенергії з Росії рівним графіком потужністю 100 МВт почав здійснювати трейдер "Юнайтед Енерджі". У 2019 "Юнайтед Енерджі" уклав кілька контрактів на поставку газу АТ "Дніпроазот" (входить до групи "Приват" Ігоря Коломойського)", - повідомляє автор.
Він зазначає, що зміна позиції України по імпорту електроенергії з натхненням сприйняли в Кремлі, оскільки це дозволяє наростити російську присутність на нашому енергоринку і використовувати його для політичного тиску на українську владу. Крім того, російські лобісти отримали значний аргумент для переконання міжнародних партнерів України в необхідності скасувати економічні санкції проти Росії.
"Факт імпорту з континентальної Росії вже приносить Кремлю бенефіти. Єдиним російським оператором експорту-імпорту електроенергії є холдинг "Інтер РАО", рада директорів якого очолює Ігор Сечин (колишній віце-прем'єр російського уряду і заступник голови Адміністрації Путіна). Сечин, як і інші представники російської політичної верхівки внесений в санкційні списки США, Канади та України. Відновлення Україною торговельних зв'язків з "Інтер РАО" дає російським лобістам знову нові аргументи для дискусії про абсурдності продовження санкцій", - вважає автор.
На його думку, захід росіян на енергоринок України ставить також під загрозу інтеграцію нашої енергосистеми з європейською, чого в Кремлі намагаються не допустити.
"Логіку дій росіян на українському енергоринку передбачити нескладно - вони спробують зайняти максимально великий сегмент. Навіть на шкоду економічній доцільності. І мова не тільки про традиційне використання енергетики як зовнішньополітичні віжки. Відповідно до чинної енергостратегії метою України є приєднання до ENTSO-E (загальноєвропейської енергосистеми). Для цього необхідно технічно разсінхронізуватися з енергосистемами країн СНД. А цього Москві допустити ніяк не можна", - відзначає автор.
Нагадаємо, раніше народний депутат України, екс-глава Служби безпеки Валентин Наливайченко заявив, що міжнародні партнери України висловлюють стурбованість тим, що Україна купує електроенергію у російської компанії "Інтер РАО", керівник якої Ігор Сечин знаходиться під санкціями США за анексію Криму. І наголосив на неприпустимості ведення бізнесу з країною-агресором.

Related

Економіка 8980865037474309232

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item