НАК пояснив, що буде без газового контракту

НАК пояснив, що буде без газового контракту
Газпром готовий втрачати частку європейського ринку, вважає Коболєв

Україна і Європа підготувалася до можливого припинення транзиту російського газу з нового року, говорить Коболєв.

Газпром, швидше за все, не підпише контракт про новий транзит газу, але Україна і європейські партнери готові до цього. Про це повідомив глава Нафтогазу Андрій Коболєв у Facebook.
"Ми не знаємо, скільки часу Газпром буде готовий втрачати частку європейського ринку і наражатися на штрафи від своїх клієнтів в Західній Європі. Востаннє, коли Газпром робив подібне - взимку 2014-2015 років, - втратив більш як 5 млрд доларів, за підрахунками російських аналітиків. Рішення про укладення або неукладення угоди там приймає особа в Кремлі, і на які збитки вона готова піти, питання до неї", - наголосив Коболєв.
Він сказав, що українська сторона буде покладатися на власні запаси і продовжить судові процеси з Газпромом.
"Ми ж будемо забезпечувати українських споживачів з ресурсів у сховищах, за необхідності можемо ще імпортувати за контрактами з гарантованою поставкою. І будемо продовжувати стягнення майже 3 млрд дол за минулим арбітражем і битися ще за 12 млрд дол в поточному арбітражі. Як показує практика, це дуже дієвий інструмент захисту інтересів України", - говорить глава Нафтогазу.
У Нафтогазі зазначають, що країна готова до будь-якого рішення питання за контрактом, і нагадують про рекордні запаси газу в підземних сховищах України і європейських країн-партнерів.
За словами Коболєва, Україна готова до будь-якого сценарію розвитку подій. Завдяки успішному випуску єврооблігацій Нафтогаз відшукав додаткові кошти і створив значні запаси газу в ПСГ. 21,7 млрд куб м. - це рекордно високий рівень за останні роки. Європа також підготувалася до можливих креативних ходів росіян і закачала в свої сховища рекордно високий рівень газу за багато років - 100 млрд куб
"Тобто всі розуміють, що з великою ймовірністю Газпром з політичних мотивів може не підписати контракт і спробувати шантажувати як нас так, і європейських споживачів. Але великі запаси в українських і європейських підземках максимально перешкоджають реалізації такого сценарію", - резюмував Коболєв.
Як відомо, російська сторона називає головною умовою укладення нового газового контракту припинення всіх судових спорів.

Related

Економіка 63997238267202338

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item