Зареєстровано закон про неповернення ПриватБанку

Зареєстровано закон про неповернення ПриватБанку
Влада раніше заявляла, що ПриватБанк не повернуть колишнім власникам

Кабмін пропонує Раді законопроект по банківському сектору, яким планують захистити ПриватБанк від повернення колишнім власникам.

Уряд вніс до Верховної Ради законопроект, який не дозволить повертати банки їхнім колишнім власникам.
Текст законопроекту поки що відсутній, але його деталі публікує Економічна правда.
 
Як зазначається, проект закону змінює законодавство, що стосується виведення неплатоспроможних банків з ринку. Зокрема документ передбачає нововведення, що стосуються ситуацій, коли держава в особі Мінфіну може стати власником неплатоспроможного банку.
 
За даними видання, багато змін було внесено до статті 41, 41.1 закону Про систему гарантування вкладів фізичних осіб, згідно з яким ПриватБанк був виведений з ринку.
 
За даними співрозмовника ЄП у Кабміні, саме зміни в цій статті передбачають заборону для власників неплатоспроможних банків отримувати фінансові установи назад у власність.
 
При цьому видання зазначає, що прямої заборони на повернення неплатоспроможних банків колишнім власникам в статті 41, 41.1 немає.
 
Також законопроект вводить інші нововведення:
 
- Переписано розділ про істотну участь у капіталі банку і його структуру власності. Детально прописано порядок придбання / збільшення істотної участі. Якщо збільшення / придбання істотної участі не було погоджене з Нацбанком, він може тимчасово позбавити такого власника використання права голосу і / або вимагати відчуження відповідних акцій банку.
 
- Прописуються зобов'язання банків дотримуватися нормативів НБУ - ліквідності, капіталу та іншого.
 
- НБУ отримує право вимагати зміни складу ради або правління банку, якщо НБУ вважає, що ці особи неефективні. Керівники банків зобов'язуються запобігати появі конфлікту інтересів.
 
- Банк зобов'язується визначати пов'язаних осіб до вчинення операцій з ними. НБУ при здійсненні банківського нагляду має право визначати пов'язаних осіб.
 
- Уточнюється поняття банківської таємниці [БТ] (рішення про визнання банку неплатоспроможним є БТ), прописуються умови поширення інформації, яка відноситься до БТ. Розкриття БТ Нацбанком можливе в трьох випадках: на запит фізособи, за запитом юрособи (при певних обставинах) і за рішенням суду.
 
У процесі оскарження рішення НБУ позивач має право на компенсацію заподіяного йому "реального збитку".
 
Раніше ЗМІ писали, що прийняття цього законопроекту є умовою МВФ за новою програмою співпраці з Україною.

Related

Економіка 4343714039975830725

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item