Зустріч Нормандської четвірки: Франція і Німеччина могли домовитися з Путіним


Учасники переговорів можуть виставити умови Володимиру Зеленському, вважає німецький експерт


Зустріч Нормандської четвірки: Франція і Німеччина могли домовитися з Путіним
/ Фото: Сьогодні

У Німеччині вже хвалили Зеленського за кроки щодо Донбасу, а тепер попереджають, що на переговорах йому можуть ставити невигідні умови. До того ж, ще до зустрічі Нормандської четвірки між учасниками переговорів могли бути досягнуті попередні домовленості.
Про це розповів в інтерв'ю "Апострофу" німецький політолог, професор Боннського університету Андреас Хайнеманн-Грюдер.
"Я думаю, що зустріч – це початок процесу. З одного боку, не треба занадто багато очікувати від неї. З іншого боку – не думаю, що Меркель або Макрон погодилися на зустріч без попередньої домовленості в питанні подолання глухого кута", – сказав він.
На його думку, одне з головних питань полягає у проведенні виборів на окупованому Донбасі за стандартами ОБСЄ, ось тільки поки незрозуміло, на яких умовах домовляться їх проводити. Він вважає, що Україна, Франція та Німеччина будуть відстоювати такі вибори, коли на виборців не дивиться автомат Калашнікова, тобто – після виведення російських військ і роззброєння бойовиків.
"Франція і Німеччина, можливо, пообіцяли певною мірою зняти санкції в обмін на компроміси з російською стороною. Але і Росія вже сама розуміє, що єдності в Європейському Союзі щодо санкцій більше немає, і немає необхідності йти на занадто багато компромісів. Можливо, Кремль вважає, мовляв, "чим ви взагалі можете нам загрожувати?", – говорить Хайнеманн-Грюдер.
Водночас експерт не виключає, що Нормандська четвірка може виставити президенту України Володимиру Зеленському умови – забути про Крим в обмін на припинення війни і повернення Донбасу.
"Це можливо. Тому що всі розуміють, що не в змозі змінити цей статус-кво щодо Криму, і всі хочуть припинення військових зіткнень. У Росії теж прекрасно розуміють, що час грає не на користь України, тому що, чим довше люди живуть на Донбасі не під українською адміністрацією, тим важче буде повернути окуповану частину регіону до складу України. Києву необхідно обрати найкращий варіант між декількома поганими. Обмеження російського впливу на Донбасі і розширення українського – це вже плюс, порівняно зі статус-кво. Я виходжу з того, що Німеччина не буде посідати таку принципову позицію, як кілька років тому, і будь-який рух з глухого кута вітатимуть", – підкреслив він.
Як повідомляли новини "Сьогодні", "нормандський" саміт відбудеться 9 грудня у Парижі. Франція і Німеччина хочуть якнайшвидшого врегулювання і недуже вдаються у тонкощі переговорів; Москва хоче, як мінімум, проштовхнути особливий статус Донбасу на своїх умовах і змусити Київ проводити переговори з бойовиками; Україна ж не має наміру йти на невигідні поступки і розраховує на повне припинення вогню на фронті і черговий обмін полоненими.
Відзначимо, що в Україні ходять суперечливі розмови щодо майбутньої зустрічі лідерів Німеччини, Франції, України і Росії: представники влади заявляють про намір якомога швидше вирішити проблему Донбасу і повернути туди світ, а їхні опоненти називають можливі домовленості щодо Донбасу капітуляцією і впевнені, що виграє від них саме Москва, а не Україна. Детальніше про майбутні переговори "Нормандської четвірки" читайте в матеріалі "Сьогодні": Не потрапити до "нормандської" пастки: з чим Зеленський їде на зустріч з Путіним до Парижа.




0:00 / 2:59

Related

Події у світі 5647487561207260642

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item