Росія «принципово» включила у список на обмін обвинувачених у теракті в Харкові — прокурор


Росія «принципово» включила у список на обмін обвинувачених у теракті в Харкові — прокурор
Обвинувачені у теракті біля Палацу спорту у Харкові в залі суду, Харків, 26 грудня 2019 року


Прокурор просить суд відпустити з-під варти трьох обвинувачених у теракті в Харкові біля Палацу спорту у 2015 році, внаслідок якого загинули четверо людей, бо Росія включила їх у список на обмін.

Про це прокурор Володимир Лимар повідомив під час засідання суду у Харкові, передає кореспондентка hromadske.
«Я мушу констатувати, що російською стороною до списку обмінюваних осіб принципово включені (Сергій) Башликов, (Володимир) Дворніков та (Віктор) Тетюцкий», — сказав він.
У зв’язку з цим сторона обвинувачення просить суд звільнити усіх трьох з-під варти під особисте зобов'язання. Зазначимо, що перед цим прокурор спершу заявив, що наполягає на довічному ув'язненні для усіх обвинувачених, а потім він попросив про зміну запобіжного заходу в межах обміну.
Водночас сторона потерпілих виступає проти обміну.
«Ми категорично заперечуємо. Ці особи не є членами військових угрупувань, не проводили військову діяльність в зоні конфлікту. Ті особи, що проводили включення до списку, призвели до прецеденту, коли РФ зможе включати навіть наркобаронів», — наголосив адвокат потерпілих Олег Головков.
Батько загиблого 15-річного Данила Дідика Андрій також виступив проти обміну.
«Вважаю, що вина цих тварєй доведена. Тому прошу усім трьом довічне ув'язнення. Окрім того, я проти зміни міри тримання», — сказав він.
Нагадаємо, 22 лютого 2015 року біля Палацу спорту в Харкові під час проведення урочистої ходи з нагоди річниці перемоги Революції гідності стався вибух. У результаті теракту загинули четверо і поранено дев’ятеро людей.
Внаслідок вибуху на місці загинули харківський активіст Євромайдану Ігор Толмачов, підполковник міліції Вадим Рибальченко. Наступного дня помер 15-річний Данило Дідік, що внаслідок вибуху отримав тяжку черепно-мозкову травму і впав у кому.
24 лютого помер ще один поранений внаслідок вибуху — 18-річний студент Харківської Академії міського господарства Микола Мельничук.
26 лютого 2015 року співробітники СБУ за підозрою у вчиненні теракту затримали трьох жителів Харківщини – Володимира Дворникова, Віктора Тетюцького і Сергія Башликова. Усім трьом оголосили підозру за ч. 3 ст. 258 (терористичний акт) і ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю). 22 квітня 2015 року обвинувальний акт доправили до Фрунзенського районного суду Харкова. Обвинувачені своєї провини не визнали.
У квітні 2017 року суд почав слухання у справі про теракт від самого початку, бо в колегії суддів сталась заміна.
Загалом, за даними адвоката потерпілих Олега Головкова, за 4,5 роки слухання справи було зірвано або засідання не відбувалося 170 разів.
Україна подала позов до Міжнародного суду ООН з метою притягнення РФ до відповідальності за вчинення актів тероризму і дискримінації протягом її незаконної агресії проти України. Серед перелічених терористичних атак був названий і теракт під час «Маршу єдності» у Харкові.

Related

Події в Україні 8107644904996074009

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item