100 секунд до кінця. Що каже Годинник Судного дня

100 секунд до кінця. Що каже Годинник Судного дня
До кінця світу залишилося 100 секунд

Вчені Чиказького університету пересунули умовну стрілку годинника Судного дня на 20 секунд вперед. Тепер до півночі, що ілюструє кінець світу, залишається всього 100 секунд.

 
Стрілки так званого Годинника Судного дня, який відраховує умовний час до можливого апокаліпсису, переведені на 20 секунд вперед. Зараз годинник показує "100 секунд до кінця світу".
 
Причинами цього стали зміна клімату, припинення дії Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності і ситуація навколо іранської ядерної програми. ЗМІ розповідають подробиці.
 
 
Лічені секунди до кінця світу
 
Журнал Bulletin of the Atomic Scientists виставляє час на Годиннику Судного дня з 1947 року. Проект був розпочатий творцями першої американської атомної бомби.
 
Час встановлюється на основі консенсусу декількох вчених після аналізу військово-політичних подій у світі. Цьогоріч в ухваленні рішення брали участь 13 Нобелівських лауреатів.
 
Час на Годиннику Судного дня показує, як близько людство перебуває до власного знищення за допомогою небезпечних технологій, включаючи ядерну зброю. Північ символізує момент ядерного катаклізму.
 
У 2019 році стрілки Годинника Судного дня були нерухомі. У 2018 році вони зрушили на півхвилини вперед і стали показувати 23:58. У 2017 році стрілки також були перенесені на півхвилини вперед.
 
Одне з найвіддаленіших від півночі положень хвилинна стрілка займала в 1972 році - тоді годинник показував 23:48. Однак уже в 1974 році час на годиннику змінився на 23:51 в якості реакції на Холодну війну і перегляд США своєї ядерної доктрини.
 
"Людству, як і раніше, одночасно протистоять дві екзистенційні загрози - ядерна війна і кліматичні зміни, які примножуються ще однією - інформаційною війною в кіберпросторі, що знижує шанси людства протистояти цим загрозам", - сказано в пояснювальній записці вчених.
 
Міжнародна безпека в жалюгідному стані, і справа не тільки в існуючих загрозах, а в тому, що світові лідери допустили знищення міжнародних політичних механізмів, які допомогли б упоратися з цими пзагрозами, йдеться в заяві Нобелівських лауреатів.
 
2 серпня США заявили про вихід з Договору про РСМД, Росія відповіла симетрично і поклала відповідальність за це на американську сторону. Цей документ був підписаний між найбільшими ядерними державами - СРСР і США - в 1987 році і був важливим кроком у галузі контролю над ядерними озброєннями.
 
Незабаром після припинення дії договору Америка випробувала крилату ракету, яка була заборонена ДРСМД, чим викликала різку критику з боку Росії і Китаю. Вони запросили позачергове засідання Радбезу ООН, звинувативши США в нагнітанні військової напруженості в світі.
 
Побоювання вчених також викликають дії Ірану після виходу США з ядерної угоди, яка стримувала Тегеран від створення ядерної зброї. Іранці вже отримали партію збагаченого урану і загрожують розірвати відносини з Міжнародним агентством з атомної енергії.
 
Що стосується кліматичної загрози, то до кінця наступного десятиліття людство пройде точку неповернення і поставить під загрозу все живе на планеті, якщо не вживе термінових заходів, попередив генсек ООН Антоніу Гутерріш. ЗМІ раніше розповідали, як не пройти точку неповернення.
 
Уряду ж країн, на думку вчених, як і раніше, тільки говорять про цю проблему, але не вживають конкретних дій. І все це на тлі "одного з найспекотніших років за всю історію спостережень, масштабні природні пожежі і більш швидкого, ніж очікувалося, танення льодовиків".
 
Президент журналу Bulletin of the Atomic Scientists Рейчел Бронсон зазначив, що ніколи раніше в історії Годинника Судного дня їх стрілки не були так близькі до півночі, що метафорично означає настання катастрофи.
 
Мир отделяют от погибели "не часы или даже минуты, а считанные секунды
Рейчел Бронсон

Related

Цікаво 7084640915493505162

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item