16 січня — день святого мученика Гордія: історія, традиції та прикмети свята

Чому сьогодні нічим не можна хвалитися.
16 січня — день святого мученика Гордія: історія, традиції та прикмети свята
У православному світі 16 січня згадують мученика Гордія. У народному календарі називається дата день Гордія.
Ким був святий Гордій?
Жив Гордій у III-IV століттях в Кесарії Каппадокійській, народився у християнській родині. В юнацькому віці пішов служити в армію. Оскільки проявляв особливу хоробрість і військове мистецтво, досить швидко був призначений на посаду командувача центуріоном.
З початком IV століття, коли почалися гоніння на християнство, Гордій все кинув — численних рабів і багату спадщину, родичів і друзів, військову службу і звання, життєві блага.
Він вирішив усамітнитися в пустелі. Але там його знайшли, схопили і піддали страшним тортурам за те, що відкрито підтримував християнську віру. Був страчений усікновенням голови мечем.
Які на цей день обряди і традиції?
На Русі існував звичай в день Гордія неодмінно готувати випічку з сиром (сирні коржики, сирнички, ватрушки). Так господині залучали у свій дім щастя на весь наступний рік.
За традицією в цей день проводили генеральне прибирання на скотних дворах, а потім годували кізок і корів спеціально випеченим короваєм і молочною кашею. Такий був обряд з домашніми тваринами для захисту від хвороб, напастей і псування.
Вважалося, що 16 січня нечисть на худобу полює. Жінки навіть у хлів не ходили поодинці, щоб корову подоїти, боялися там з нечистою силою зустрітися. Здавна 16 січня знахарі і цілителі виганяли тяжкі хвороби, наведені псуванням (епілепсію, біснування).
Якщо не хочете втратити все, то не хваліться сьогодні
У наших предків 16 січня існувала сувора заборона — не можна було в цей день ні перед ким хизуватися. Люди вірили, хто не послухається і почне хвалитися своїми онуками та діточками, міцним здоров'ям, сімейним благополуччям і щастям, у того Гордій все дочиста забере.
Взагалі хвальків ніколи і ніде не жалували. Та й зараз у суспільстві до них ставляться з усмішкою і роздратуванням. Хвастощі — це шкідлива звичка, і позбавлятися від неї потрібно негайно.
Хвалькуваті люди підсвідомо відчувають потребу в тому, щоб їх цінували і помічали. Це означає, що у них є внутрішній комплекс неповноцінності і занижена самооцінка. А хвастощами вони компенсують ці недоліки.
Якщо вам теж подобається чимось похвалитися перед людьми, то засвойте прописну істину — суспільству не потрібні пусті слова, воно вірить вчинкам. Постарайтеся навчитися терпінню, виробляйте в собі силу волі, будьте стримані.
Не треба розповідати всім подробиці свого життя. Треба самим себе шанувати без хвастощів і тоді оточуючі теж будуть проявляти до вас повагу.
Ще однією важливою причиною того, що не треба стороннім людям хвалитись, є звичайна заздрість. Недоброзичливці почують, як у вас все в житті прекрасно, позаздрять і наврочать. Ніколи не діліться тим, чого очікуєте у найближчому майбутньому.
Наприклад, не потрібно хвалитися, що зібралися купувати автомобіль або квартиру, чекаєте народження дитини, їдете подорожувати і відпочивати.
Народ на цей рахунок ще багато століть тому прислів'я придумав: «Про задумане не говори до його звершення», «Не хваліться, а то наврочать».
Але якщо на радощах не змогли втриматися і все-таки похвалилися перед кимось, використовуйте один з варіантів захисту від пристріту і заздрості:
1. Доторкніться до будь-якого металевого предмета. Це дуже потужно нейтралізує будь-які види магії.
2. Поплюйте тричі через ліве плече. Не забувайте, що у кожної людини за правим плечем знаходиться Ангел-Хранитель, а з лівого боку біс-спокусник. Поплювавши наліво, ви покажете бісу своє байдуже ставлення до нього і виберете вірний шлях з Ангелом.
3. Постукайте по будь-якій дерев'яній поверхні три рази. Торкання до дерева показує, що ви поклоняєтеся йому і просите про захист. В ідеалі, звичайно, стукати по тих деревах, у яких потужна захисна сила (ясен, ліщина, дуб, яблуня).
Погодні прикмети на 16 січня
  • Якщо побачите сьогодні, що по небу самотньо пропливає біла хмара, значить, наближається сильна хуртовина.
  • У найближчі дні чекайте міцних морозів, якщо в день Гордія у лісі сильно дерева тріщать, а вночі — місяць на небі занадто яскраво сяє.

Related

Цікаво 8052228010145864207

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item