Просувають інтереси Ірану та борються з інакодумством - що відомо про корпус, який збив український літак

Просувають інтереси Ірану та борються з інакодумством - що відомо про корпус, який збив український літак
Чим займається корпус, який збив літак МАУ.
Корпус вартових Ісламської революції - елітне іранське військово-політичне формування.
За іранськими законами, КВІР сприяє армії в справі захисту незалежності, територіальної цілісності держави і ісламського республіканського ладу. Вони є частиною збройних сил Ірану.
За рішенням Вищої ради оборони, Корпус вартових Ісламської революції займається поширенням панування ісламу в самому Ірані, постійного сприяння здійсненню мусульманських ідей в світі, веденням боротьби з "підривними елементами всередині Ірану, які виступають проти Ісламської революції", проведенням рятувальних операціях в разі стихійний лих, надання допомоги силам охорони громадського порядку.
До складу корпусу входять сухопутні війська, військово-повітряні сили, військово-морські сили та напіввійськове ополчення "Басідж".
Окремим утворенням є сили спеціальних операцій "Аль-Кудс". У перекладі це означає "Єрусалим". "Аль-Кудс" займається операціями за межами Ірану. Підтримує проіранські політичні та релігійні організації. Серед них ліванський рух "Хезболла" і Палестинський ісламський джихад. У Сирії "Аль-Кудс" допомагав силам президента Башара Асада. Командувач "Аль-Кудс" Касем Сулеймані 3 січня 2020 року загинув у результаті цілеспрямованого авіаудару ВПС США. Він керував підрозділом з 1997 року. Наступним командувачем став бригадний генерал Есмаїл Каан.
Влада США, Ізраїлю, Саудівської Аравії і Бахрейну вважають КВІР терористичною організацією
Корпус вартових Ісламської революції заснували у 1979 році. Це був останній рік Ісламської революції в Ірані. Вона розпочалася у січні 1978 року з мітингів проти шаха Мохаммеда Реза Пехлеві. Іранці були незадоволені поганою економічною ситуацією. В країні був високий рівень корупції, західні країни контролювали нафтову промисловість Ірану. Одночасно з цим посилювався культ особи шаха. Його спецслужби полювали на незгодних.
Найбільшим противником шаха Пехлеві був ісламський діяч Рухолла Хомейні. Він мав титул "аятола", який надавали найбільшим ісламським богословам. Хомейні виступав проти прозахідної політики шаха. Влада змусила його втекти з Ірану в Париж. Там Хомейні продовжив боротьбу з шахом. У Іран контрабандою ввозили записи його промов.
У січні 1978 року в місті Кум студенти вийшли на мітинг проти негативної статті про Хомейні у місцевій газеті. Поліція жорстоко розігнала мітингувальників. Дві людини загинули. Мітинги почалися в інших містах. У вересні 1978 року шах запровадив у країні воєнний стан, але революціонери не зупинились. 2 грудня в Тегерані пройшла двомільйонна демонстрація з вимогою змістити шаха.
16 січня 1979 року Мохаммед Реза Пехлеві разом з дружиною втік до Єгипту. Рухолла Хомейні повернувся в Іран. Він став лідером революції. До повстанців почали приєднуватися військові та поліцейські. 1 квітня 1979 року на референдумі проголосили Ісламську Республіку Іран. Ухвалили нову конституцію країни. Відтепер вища влада в країні належить духовенству в особі імама Хомейні. Цивільну політичну владу здійснюють президент, меджліс і прем'єр. У країні почали впроваджувати ісламські закони. Жінкам заборонили носити західний одяг. Заборонили спиртні напої та більшість західних фільмів. Почались репресії проти прихильників шаха. У 1997 році президентом Ірану обрали Мухаммада Хатамі. Він проголосив початок політики терпимого ставлення до західної культури. Досі міжнародні організації заявляють, що в Ірані погана ситуація з правами людини.
Літак МАУ зазнав аварії в поблизу Тегерану вранці 8 січня. Повітряне судно здійснювало рейс зі столиці Ірану до Києва. Загинули всі 176 людей, які перебували на борту. Уранці 11 січня іранські військові оприлюднили заяву на державному ТБ, у якій визнали свою відповідальність за авіакатастрофу. Вони пояснили, що літак був помилково сприйнятий за ворожу ціль і збитий ракетою після того, як наблизився до одного з військових об'єктів Революційної гвардії Ірану — Корпусу вартових Ісламської революції.

Related

Події у світі 8385435327163268578

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item