"У разі невиконання Росія має бути покарана" - експерт про транзитний контракт

"У разі невиконання Росія має бути покарана" - експерт про транзитний контракт
Транзитний контракт - це компроміс між сторонами. Росія та Україна лишились при своїх позиціях. Нафтораз не зазнав від контракту суттєвих втрат, але і не отримає великої вигоди.
Про це в коментарі для розповів експерт напрямку "Енергетика" Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп.
"Найгірший сценарій не справдився. Боялись, що взагалі не буде контракту. Те, що є, - досить непоганий результат.
На українську переговорну позицію позитивно вплинули санкції, що запровадили США проти підрядників, які будують "Північний потік-2". Це підсилило нашу делегацію. Попит на українську газотранспортну систему з боку росіян зріс. Не змогли добудувати газопровід в обхід України. Але треба розуміти, що рано чи пізно це станеться. Новий контракт дає нам гарантію використання української ГТС ще п'ять років. За цей час будемо отримувати доходи від транзиту. Зможемо використати їх, щоб модернізувати нашу газотранспортну систему, інвестувати у власний газовидобуток. Без транзитного контракту наша ГТС простоювала б. Її було б дуже дорого утримувати у робочому стані", - вважає експерт.
Сам текст контракту не оприлюднювали, пояснює він.
"Але наша делегація має достатній досвід переговорів з Росією, щоб розуміти, що їм не можна просто вірити на слово. В контракті мають бути чіткі механізми покарання у разі, якщо Газпром захоче завчасно припинити його дію або не буде виконувати умови", - наголошує Андріан Прокіп.
За його словами, багато спекулюють на тому, що Нафтогаз відмовився від усіх штрафів та виплат, окрім 2,9 мільярда доларів за рішенням Стокгольмського арбітражу.
"Мовляв, мали ще позови на 12 мільярдів. Проте ця сума - це максимальна оцінка збитків Нафтогазу у тому разі, якщо припиниться транзит. Зараз, коли новий контракт підписаний, ми б не змогли домогтись такої суми. Антимонопольний комітет України також штрафував Газпром на більше ніж 7 мільярдів доларів. Але це рішення прийняли всередині держави. В Україні немає майна Газпрому на таку велику суму, щоб отримати штраф в вигляді конфіскації власності російської компанії. Щоб задіяти міжнародні механізми стягнення, треба довести правомірність рішення Антимонопольного комітету у міжнародному суді. Хоча навіть у цьому випадку бачимо, немає ніяких гарантій, що Україна отримає ці гроші. Штраф, що РФ повинна була сплатити за рішенням Стокгольмського арбітражу, вони не нараховували роками.
Україна не відмовиться від реверсного газу з Європи. Але з іншого боку у нас немає ніяких заборон для приватних компаній на купівлю палива у Росії. Головне, щоб це не була критична частка імпорту - не більше 20 відсотків. До того ж Стокгольмський арбітраж утвердив ціну російського газу для України. Має бути не більшою, ніж на Європейському хабі. Таким чином зменшується ризик спекуляції з боку Газпрому", - додає експерт.
30 грудня Україна та Росія підписали угоди, необхідні для продовження транзиту російського газу до Європи через Україну з 1 січня 2020 року.

Related

Економіка 6627589752230521392

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item