Розкрили таємницю давньої пляшки із цвяхами

Археологи розгадали таємницю загадкового артефакту у вигляді пляшки із цвяхами. Її виявили у 2016-му на розкопках у штаті Вірджинія, США. Переконані, що це оберіг "відьомська пляшка".
Артефакт зі зламаним горлечком знайшли поруч зі старим цегляним вогнищем Редуту №9 - фортифікації часів Громадянської війни в США. Його побудували конфедерати, але окупували війська Півночі після битви при Вільямсбурзі у 1862-му, повідомляє археологічний центр William & Mary.
Традиція виготовлення відьмоських пляшок виникла у східній Англії в пізньому середньовіччі і була завезена в Північну Америку колоніальними іммігрантами. Такі пляшки служили талісманом для захисту від злих духів. Той хто хотів оберегтися, клав пляшку із цвяхами та своїми нігтями, волоссям чи сечею під або коло вогнища. Вважалося, що тепло від вогню збудить вміст пляшки та зруйнує закляття відьми.
Пляшку виготовив гутник Чарльз Гроув з Колумбії, штату Пенсільванія. Сам редут був зайнятий пенсільванською кіннотою. Нині дізнатися хто поклав у пляшку цвяхи та які були його реальні мотиви неможливо.
"Можливо, їх заклали не військовослужбовці, що використовували пляшку в якості доцільного контейнера, а офіцер, який відчував загрозу окупації редуту. З огляду на передбачувану загрозу нападу конфедератів і загальну ворожість місцевих жителів, у нього були вагомі підстави зробити все можливе і покластися на народні традиції громади Пенсільванії, щоб захистити свій тимчасовий дім далеко від справжнього дому", - прокоментував припущення археолог Джо Джонс.
Розкрили таємницю давньої пляшки із цвяхами
Археологи знайшли в Англії близько 200 відьмоських пляшок, в той час як у США їх можна перерахувати на пальцях двох рук
У Помпеях в Італії серед руїн будинку виявили залишки дерев'яної скрині з бронзовими петлями. У ній було безліч дрібних артефактів із єгипетського фаянсу, бронзи, кістки, бурштину та інших каменів. Дослідники вважають, що їх використовували у магічних ритуалах, ймовірно жінки.

Related

Цікаво 7844338505598404522

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item