Найпростіший рецепт куті: як приготувати на Різдво

Найпростіший рецепт куті: як приготувати на Різдво

Кутя – обрядове блюдо із зернових з медом і маковим молочком, яке готують на Різдво. У різних місцях його називають по-різному: кутею, коливом або сочивом.
Цілі зерна пшениці або інших злаків означають землю – джерело родючості та відродження або вічне життя; мед і макове молоко – земний достаток; горіхи – здоров'я, родзинки – благополуччя, каша в цілому – родючість і продовження роду.
Рецепт куті на Різдво є майже у кожної господині. Ми поділимося класичним варіантом цієї страви
Рецепт куті з пшениці класичний
Час приготування:
  • більше 3-х годин
Калорійність:
  • 232 ккал на 100 г
Інгредієнти:
  • Пшениця(найкраще вживати Спельту) – 350 г
  • Мак – 50-100 г
  • Мед – 2-3 ст. л.
  • Горіхи волоські або фундук – 100 г
  • Ізюм – 100 г
  • Курага – 100 г (за бажанням)
Спосіб приготування:
  1. Пшеницю помити і замочити у воді на 2-3(Спельту - 8-10) години.
  2. Потім варити крупу на середньому вогні 2.5 – 3 години, щоб стала м'якою, але сильно не розварилася.
  3. Мак залити окропом на 30 хвилин. Потім воду злити, мак розтерти до появи "макового молочка" (залишки води від запарювання біліють).
  4. До пшениці додати 2-3 ст.л. меду.
  5. Родзинки і курагу залити теплою водою і дати трохи постояти.
  6. Горіхи очистити і підсушити в духовці або підсмажити на сковороді. Потім горіхи подрібнити.
  7. До пшениці додати мак, горіхи та родзинки. Все перемішати.
  8. За бажанням додати курагу і узвар. Кутя на Різдво готова.

Корисна порада
Блюдо повинне бути соковитим, медова заливка його просочить і в невеликому надлишку залишиться на дні страви. Подавати кутю теплою або охолодженою.


Related

Смачно 5788205342435549156

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item