Ліки від коронавірусу. Що пропонує ВООЗ

Ліки від коронавірусу. Що пропонує ВООЗ
Які препарати від COVID-19 перевіряє ВООЗ

Уже відомі ліки від малярії і ВІЛ називаються найбільш перспективними в лікуванні нового коронавірусу. Але до всіх є питання.

 
Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила про глобальне випробування препаратів проти коронавірусу, яке отримало назву Солідарність. Вчені запропонували для тестування десятки існуючих препаратів, але ВООЗ вирішила зосередитися на чотирьох найбільш перспективних методах лікування. Розповідаємо подробиці.
 
Безпрецендентне дослідження
 
Щоб не витрачати час на розробку нових лікарських препаратів, а це може затягнутися на роки, дослідники та органи охорони здоров'я вирішили перевірити речовини, які вже схвалені для лікування інших захворювань і зарекомендували себе як безпечні.
 
Також випробування проходять і незатверджені препарати, які позитивно зарекомендували себе в лікуванні тварин від двох інших смертельних коронавірусів - важкого гострого респіраторного синдрому (SARS) і близькосхідного респіраторного синдрому (MERS), епідемії яких сталися в цьому столітті.
 
Спільна і скоординована спроба швидко зібрати достовірні наукові дані на тлі пандемії - це "воістину безпрецедентно", зазначає авторитетний журнал Science. Метод дослідження охопить багато тисяч пацієнтів у десятках країн.
 
У 15 відсотках випадків викликане коронавірусом захворювання COVID-19 протікає з важкою симптоматикою. Однак препарати, які зможуть придушити або знищити SARS-CoV-2, можуть також використовуватися з метою профілактики захворювання серед медпрацівників та осіб з високим ризиком зараження - стареньких і осіб з хронічними захворюваннями.
 
Коли чекати вакцину від коронавірусу
Важливим пошук лікарських засобів є також і для скорочення часу терапії на критично важливих лікарняних ліжках в реанімації. Як відомо, у всіх країнах спостерігається дефіцит апаратів штучної вентиляції легенів, які необхідні пацієнтам з важкою формою COVID-19.
 
Всесвітня організація охорони здоров'я відібрала чотири варіанти найбільш перспективних методів лікування: експериментальний противірусний препарат Ремдесівір; ліки від малярії - Хлорохін і Гідроксихлорохін; комбінований препарат проти ВІЛ Лопінавір і Ритонавір; остання комбінація в комплексі з препаратом Інтерферон-бета.
 
При цьому відомо, що дослідження препаратів проти ВІЛ у Китаї на пацієнтах з коронавірусом провалилося, проте ВООЗ впевнена, що нове, більш масштабне, дослідження з великою різноманітністю пацієнтів є виправданим, зазначає Science.
 
У глобальному дослідженні Солідарність не використовується методика подвійна сліпа, визнана золотим стандартом, оскільки пацієнт і ті, хто беруть участь в експерименті, знатимуть про прийом препаратів. Тому може спрацювати ефект плацебо.
 
Співробітниця відділу ВООЗ щодо вакцин і біологічних препаратів Ана Марія Енао-Рестрепо також зазначила, що препарати підбиралися також і з тим розрахунком, щоб їх було в достатній кількості для лікування значного числа пацієнтів.
 
Що відомо про препарати
 
Ремдесівір. Був розроблений для боротьби з лихоманкою Ебола і родинними вірусами. Він зупиняє реплікацію вірусу, придушуючи ключовий вірусний фермент. Ефективність у боротьбі з Ебола він не показав, але у 2017 році дослідження на тваринах показали, що препарат пригнічує коронавіруси, що викликають SARS і MERS.
 
Ремдесівір дали двом американським пацієнтам із COVID-19 у важкому стані, і на наступний день їм стало краще. Однак два випадки ще нічого не доводять. З плюсів - препарат нетоксичний, навіть у високих дозах.
 
Хлорохін і гідроксихлорохін. За словами американського лідера Дональда Трампа, ці протималярійні препарати є "кардинальним переломом".
 
ВООЗ спочатку не планувала їх включати в список, оскільки вони працюють за рахунок зниження кислотності в ендосомах - ці внутрішньоклітинні органели поглинають зовнішній матеріал, і через них проникають всередину деякі віруси, але головний вхід для SARS-Cov-2 інший - він використовує так званий шиповидний білок, який імітують молекули людського білка ACE2.
 
Що вчені дізналися про коронавірус до цього часу
Дослідження на клітинній культурі показали, що хлорохін вирізняється деякою активністю щодо SARS-CoV-2, але необхідні дози, як правило, високі і можуть викликати серйозну токсичність.
 
Хлорохін і гідроксихлорохін застосовувалися у 20 китайських дослідженнях, але їхні результати, які називалися позитивними, так і не були опубліковані або надані міжнародним партнерам.
 
При цьому Американське суспільство реаніматологів заявило, що немає достатніх підстав рекомендувати хлорохін або ж гідроксихлорохін при лікуванні важких хворих COVID-19.
 
Від дослідження цих препаратів на хворих на коронавірус відмовилися у Франції. Міністр охорони здоров'я Олів'є Веран і прем'єр-міністр Едуар Філіп виключили їхнє застосування до появи точних даних. При цьому вони виступили за клінічні випробування.
 
Цікаво, що головним ідеологом застосування хлорохіну і гідроксихлорохіну є французький інфекціоніст Дідьє Рауль, який говорить, що успішно застосовує їх уже 30 років для лікування інфекційних захворювань, і вже 13 років відстоює його противірусні якості.
 
Хлорохін вважається відносно легко сприйнятною речовиною в боротьбі з малярією, особливо при нетривалому лікуванні. Проте у нього є небажані побічні ефекти, як і у будь-якого медикаменту. Найчастіше мова йде про нудоту, свербіж і блювоту. Передозування, у свою чергу, може спричинити за собою потенційно смертельні серцево-судинні порушення.
 
Гідроксихлорохін, у свою чергу, теж часто викликає побічні ефекти, такі як часткова втрата гостроти зору, головні болі і порушення травлення. Рідше може виникнути фульмінантний гепатит, відшарування шкіри або серцева недостатність, здатна привести до летального результату.
 
Ритонавір і лопінавір. Комбінація цих препаратів продається під торговою маркою Калетра, яку в США для лікування ВІЛ схвалили у 2000 році.
 
Лопінавір пригнічує важливий фермент ВІЛ, який розщеплює довгий білковий ланцюг на пептиди для складання нових вірусів. Лопінавір швидко розщеплюється в організмі людини, тому разом з ним прописують ритонавір, який продовжує його дію.
 
У лікуванні коронавірусів Калетра добре себе показала на мавпах, інфікованих вірусом MERS. Також проходили тести на пацієнтах із SARS і MERS, але результати виявилися неоднозначними.
 
Дослідження в Ухані на 199 пацієнтах позитивних результатів не дали. Однак автори відзначають, що більшість пацієнтів були в тяжкому стані і п'ята їхня частина померла, тому, як вважається, лікування було запізнілим.
 
Хоча препарат в цілому безпечний, він може взаємодіяти з препаратами, які зазвичай призначаються важким пацієнтам, і лікарі попереджають, що це може призвести до значного ураження печінки.
 
+ Інтерферон бета. Це молекула, яка контролює запальні процеси в організмі. Поєднання із попереднім комбінованим препаратом дало ефект на мавпах, інфікованих MERS.
 
Комбінація з трьох препаратів на цей час тестується на пацієнтах із MERS в Саудівській Аравії, і це перше рандомізоване контрольоване дослідження з цієї хвороби.
 
Однак інтерферон бета ризиковано давати на пізній стадії захворювання, оскільки це може привести до серйозного пошкодження тканин людського організму.

Related

Здоров'я 650522554277489643

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item