Читаємо склад м'ясних виробів: що таке ММО

Читаємо склад м'ясних виробів: що таке ММО

Сосиски, ковбаси, паштети - це, перш за все, зручно, особливо коли живеш в режимі "дім-робота-дім". Смачний сніданок або вечерю можна приготувати за лічені хвилини, був би продукт хороший.

На ковбасних полицях - очі розбігаються: хтось дивує авторськими рецептурами, новинками, хтось на перше місце ставить радянські ГОСТи. Одні виробники чесно намагаються зробити продукт доступним для споживача, а інші, не маючи високотехнологічного виробництва, виставляють високу ціну і ще чималі гроші вкладають в переконання нас з вами, що "дорого - значить якісно".
Взагалі на ринку м'ясних виробів в Україні конкуренція дуже висока. І якщо за гаманець покупця йдуть дрібні битви (у вигляді акцій, розіграшів, спеціальних пропозицій), то ось за наші з вами уми ведуться справжні битви. Основний інструмент в цих битвах - міфи.
Один із сучасних міфів - таємнича абревіатура "ММО", яку часто можна зустріти на етикетках м'ясних виробів. Давайте розбиратися, чи таке страшне це ММО, як нам про нього розповідають з екранів телевізорів.
ММО - що це?
Це абревіатура слів "м'ясо механічного обвалювання". Його отримують шляхом механічного відділення м'якушевих тканин від кісток тушок і їх частин в спеціальному обладнанні. В результаті сепарації виходить пастоподібний фарш, який і є "м'ясом механічного обвалювання" (ММО).
Мабуть, найважливішим етапом при виробництві ММО є проведення лабораторних досліджень кожної партії продукції. Виробник зобов'язаний оцінити продукт за такими критеріями як масова частка білка, вологість, жирність, кількість і розмір кісткових включень. Всі ці показники обов'язково повинні відповідати прийнятим нормам.
Чому нас лякають ММО?
Поряд з механічним обвалюванням досі використовується і ручне обвалювання - це коли в процесі відділення м'яса від кістки безпосередню участь бере людина. В такому випадку, витрати на цю частину виробництва зростають, але, щоб виправдати їх, виробники кажуть, що таким чином в фарш для ковбасних виробів потрапляє виключно м'ясо. І попутно "кошмарять" споживачів ММО, мовляв, чого там тільки немає.
Як вони це роблять? Справа в тому, що в процесі механічного обвалювання при зніманні м'язів з кісток в обваловане м'ясо потрапляють шкіра, підшкірна сполучна і жирова тканина, а також кістковий мозок з кісток. І ось цією картинкою так часто лякають споживачів.
І дуже даремно, адже ММО нічим не гірше так званого "чистого" м'яса. Основним аспектом при виробництві ММО є суворе дотримання співвідношення використовуваного для обвання м'ясної сировини, що тим самим забезпечує виконання вимог ГОСТу в плані якісних показників.
 
Великий виробник - суворий контроль
ММО - абсолютно якісний для використання в харчовій промисловості продукт.
Однак, це справедливо тільки в тих випадках, коли виробники дотримуються всіх технологічних вимог.
Але ж на ринку м'ясних виробів України висока конкуренція. І, на жаль, часто дрібні виробництва не стежать за якістю і використовують сировину сумнівних постачальників. І ось тут-то краще довіритися великому і відомому виробникові.
При написанні матеріалу ми познайомилися з тим, як влаштований процес виробництва ТМ «Бащинський».
ТМ «Бащинський» - одна з торгових марок величезного холдингу. При виробництві тут задіяно новітнє обладнання від провідних світових виробників. Уся сировина - це поставки з внутрішньохолдингових підприємств. Ведеться ретельний контроль на кожному етапі виробництва.
Відомий бренд розвивається з урахуванням смаків споживачів. Як нам розповіли технологи ТМ Бащинський, коли є якісна сировина, технологічні можливості, то можна радувати покупців навіть з найвишуканішими смаками.
А ось наші спроби дізнатися, як влаштований технологічний процес дрібних виробництв, успіхом не увінчалися. І це не дивно: близько 30% виробництв знаходяться в тіні. Проконтролювати те, в яких умовах готується їх продукція - просто неможливо.

Related

Технології 3481857405178705037

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item