Вакцина від Covid-19. Британія лідирує в гонці

Вакцина від Covid-19. Британія лідирує в гонці
Розробка вакцини від коронавірусу

Більшість вакцин проти коронавірусу досі перебуває на стадії доклінічних досліджень, але вакцину, розроблену Інститутом Дженнера Оксфордського університету, вже почали випробовувати на людях.

 
Весь світ шукає вакцину від коронавірусу. Над створенням експериментальних ліків працюють виробники по всьому світу. Зараз існує близько 70 перспективних прототипів.
 
Тим часом у Великобританії на 80% впевнені, що вже створили дієвий препарат і тестують його на людях.
 
Що придумали британці?
 
Робота над вакциною, розробленою клінічними групами в Оксфордському університеті та Інституті вакцин в Оксфордському університеті, почалася в січні. Зараз в Оксфорді і Саутгемптоні планується провести дослідження за участю до 510 здорових добровольців у віці від 18 до 55 років, і, ймовірно, будуть додані ще три групи.
 
Рекордна швидкість, з якою вакцина пройшла від моменту створення до тестування на людях, не випадкова. Незадовго до спалаху коронавірусу в Ухані вчені Оксфордського університету намагалися знайти рішення проти гіпотетичної загрози, відомої як "Вірус Х". Тому коли 11 січня геном нового коронавірусу вдалося розшифрувати, вчені просто використовували попередні напрацювання для створення вакцини проти SARS-CoV-2.
 
За своєю суттю експериментальна вакцина під назвою "ChAdOx1 nCoV-19" - це рекомбінантна вірусна векторна вакцина. Вчені створили її на основі генетично модифікованого вірусу застуди (аденовірусу), яким хворіли шимпанзе.
 
При цьому масове виробництво потенційної вакцини проти COVID-19 в Британії вирішили запустити ще до клінічних випробувань. Це є ризиком, якщо вакцина не спрацює, однак до вересня будуть готові вже близько мільйона доз.
 
  
Міністр охорони здоров'я країни Метт Хенкок сказав, що "кидає всі сили" країни для створення вакцини. Хенкок пообіцяв виділити 20 мільйонів фунтів стерлінгів на фінансування оксфордського проекту і 22,5 мільйона фунтів стерлінгів на клінічні випробування іншого прототипу в Імперському коледжі Лондона.
 
"Великобританія знаходиться попереду всього світу у вирішенні цього питання, - сказав він. - Ми вклали більше грошей, ніж будь-яка інша країна, в пошук вакцини, і, незважаючи на всі зусилля в усьому світі, дві з провідних розробок вакцин відбуваються тут - в Оксфорді і Імперіалі".
 
 
Коли може запрацювати?
 
Згідно з регламентом ВООЗ, перш ніж вступити в широке виробництво, вакцини повинні пройти цілу низку випробувань.
 
Професор Ендрю Поллард, головний дослідник оксфордського проекту говорить, що "мільйони доз" можуть бути готові до осені, якщо "в цьому складному процесі клінічних випробувань нічого не трапиться поганого".
 
"Але щоб досягти великих масштабів, потрібні величезні технічні зусилля, і я думаю, що це навряд чи станеться до кінця цього року", - попередив він.
 
Як каже директор Інституту Дженнера професор Адріан Хілл, якщо вакцина виявиться ефективною, виробництво прискорять: "Тоді ми будемо рухатися ще швидше, тому що цілком зрозуміло, що світові до кінця року в ідеалі знадобляться сотні мільйонів доз, щоб покласти край пандемії".
 
У разі успішного випробування вакцини, команда подасть заявку на отримання "дозволу екстреного використання", щоб негайно розробити програму щеплень. Після цього першими вакцину отримають громадяни Великобританії.

Related

Технології 7254559577998341468

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item