В Константинополі заявили: "Українська церква є матір'ю московської, а не навпаки"!

В Константинополі заявили: "Українська церква є матір'ю московської, а не навпаки"!
Митрополит Елпідофор, ппедставітель Святого і Священного Синоду Вселенського патріархату, заявив, що РПЦ є дочкою церкви Русі України, а не навпаки!

Як повідомляє Укрінформ, представник Святого і Священного Синоду Вселенського патріархату, митрополит Елпідофор, в інтерв'ю московському виданню "Православие и мир", заявив:

"У випадку з українською церквою принаймні парадоксальним і викривленим є твердження будь-якого про те, що церква в Москві є матір'ю церкви України. Якраз навпаки. Московська церква є дочкою української церкви, яка - українська церква - є дочкою Вселенського Патріархату. Ви знаєте , що хрещення Русі, але не росіян, а як відомо, Київська Русь - це не Россиия, сталася при київського князя Володимира, після його хрещення. Соотсветсвенно Русь - Київ, а сьогодні це Україна - це юрисдикція Вселенського патріархату. І отже Київ - це митрополія "!

При цьому митрополит Елпідофор вельми категорично відреагував на маніпуляцію московського журналіста, який пожартував, що за часів хрещення Київської Русі ще "не було України".

"Можливо, називалася по-іншому, але ми говоримо про ту саму землі, по крайней мере про тій же географічній території. Так, матір'ю для української церкви є церква в Константинополі, а московської церкви є матір'ю церква в Києві", - пояснив митрополит Елпідофор .

Окремо мітррполіт зазначив, що це було визнано раніше і самим московським патріархом Кирилом, який, перебуваючи з офіційним візитом в Константинополі, заявив, що "для нас Київ наша батьківщина, наша мати":

"Так, як бачите, речі під іншим кутом зору викладена, і сьогодні ніхто не може стверджувати, що московська церква є материнською церквою для України. Це - історично і канонічно, і в усіх відношеннях парадоксально стверджувати щось подібне", - підкреслив митрополит Елпідофор, і домагаючись:

"Чому Москва бореться з ідеєю створення незалежної церкви в Україні з тих пір, коли українська нація згуртувалася в незалежній державі? Або нтам не розуміють, що така відмова московської церкви визнати об'єктивну реальність, по суті і став причиною розколу в Україні? Саме в цьому справжня причина розколу в Україні!

При цьому, мова йде не про поведінку деяких архієреїв або, можливо, про якісь бажання деяких людей. Причина розколу - це категорична відмова Москви побачити і прийняти реальність.

Україна - незалежна країна, вона не повинна бути підлеглою, і до неї не може бути застосоване будь-яким способом підпорядкування і залежність від іншої держави!

Незважаючи на те, як би це не було бажаним з геостратегічних, енергетичних, національних, політичних міркувань для Російської Федерації; і я не хочу заглиблюватися в аналіз цих причин, але повторюю: Україна є незалежною державою і хоче мати незалежну церкву! Але Москва препятсвует цьому всіма доступними засобами, які є в її розпорядженні: духовними, політичними, економічними, військовими, і іншими. Це не тільки розділяє націю, а й від цього страждає вся церква.

Так чому ж Москва перешкоджає української церкви? Чому не дає їй розкріпачитися? Особливо, якщо зрозуміти, що української церкви московська зобов'язана всім, і повинна була б ставитися до неї з великою вдячністю, любов'ю і турботою про єдність і стабільність, а не розділяти її своїми такими діями "!

Цікаво, що в російському перекладі інтерв'ю Москва відверто маніпулює, випадково у них використовуючи слово "дезінформація" замість слова "шантаж". Шантажем Вселенського Елпідофор назвав поведінку Московської церкви.

Також в російському перекладі з'явилися слова "руки Порошенко заплямовані кров'ю". У грецькому оригіналі таких слів немає ...

Нагадаємо, що в 988 році відбулося хрещення Русі - Києва. Імееер до Києва мав відношення цей топонім і ніде більше не використовувався.

Москва ж, стала митрополією традиційним для себе способом, через шантаж і підкуп, але це вже інша історія ...

Використана література: джерело

Related

Суспільство 498943124097483420

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item