МЗС виправдало отримання кримчанами паспортів РФ

МЗС виправдало отримання кримчанами паспортів РФ
Україна не визнає російські паспорти в Криму і на Донбасі

Видача російських паспортів у Криму не визнається Україною і не є підставою для втрати громадянства України, зазначили в МЗС.

Жителі анексованого Криму мали об'єктивні причини, щоб погодитися на примусову паспортизацію РФ в Криму. Про це йдеться в заяві МЗС України у вівторок, 16 червня.
У ній говориться, що громадяни України на півострові фактично були позбавлені права вибору.
"Можливості відмови від російського громадянства були жорстко обмежені шляхом визначення недостатньої кількості відповідних центрів і занадто коротких термінів прийому заяв про відмову. Крім того, в разі відмови жителів Криму від отримання російських паспортів, штучно обмежувалися їхні права на працевлаштування, медичний захист, соціальну та пенсійну допомогу. Відсутність російського паспорта могло також стати причиною примусової депортації і заборони в'їзду на територію АРК та м. Севастополя", - йдеться в заяві.
Також наголошується, що невід'ємним аспектом автоматичної паспортизації була і загроза переслідування проукраїнських активістів, в тому числі журналістів.
"Історія окупації показала, що жителі Криму мали всі підстави для побоювань, що через подачу заяв про відмову від російського громадянства окупаційна влада здійснювала "інвентаризацію" опонентів для проведення репресій", - заявили в МЗС.
Крім того, в заяві наголошується, що громадяни України були змушені отримувати російські паспорти ще й для того, щоб зберегти свої будинки і майно.
"Недавнє підписання Президентом РФ Путіним указу про позбавлення українських громадян можливості володіння землею у тимчасово окупованому Криму - черговий крок до нав'язування російського громадянства і грубого порушення міжнародного права", - сказано в заяві.
У МЗС зазначають, що закон України чітко визначає, що примусова паспортизація українців в Криму не визнається Україною і не є підставою для втрати громадянства України.
Раніше повідомлялося, що жителів тимчасово окупованого Донбасу і анексованого Криму, які отримали російський паспорт, не будуть позбавляти громадянства України.

Related

Політика 7633274108862737849

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item