Зеленський, Кличко, Квасневський і Кравчук обговорили майбутнє меморіалу в Бабиному Яру

Зеленський, Кличко, Квасневський і Кравчук обговорили майбутнє меморіалу в Бабиному Яру
Відбулася веб-конфереція за участі Президента України Володимира Зеленського, мера Києва Віталія Кличка, членів наглядової ради фонду "Меморіал Голокосту "Бабин Яр" і міжнародних партнерів. 
Учасники обговорили будівництво меморіалу в Бабиному Яру.
Президент наголосив на важливості вшанування пам'яті жертв Голокосту в Україні та підтримав створення Меморіалу - приватну ініціативу.
"Багато українців носять високе звання "Праведника народів світу". Це українці, які часто ціною власного життя, рятували євреїв у Голокост. Створення меморіалу - дуже важливе для нашої країни. В її історії було багато трагічних сторінок. Однак, ми маємо пам'ятати про них, розповідати своїм наступним поколінням. Такі моменти повинні бути в історії України. Вони є в наших розповідях, в пам'яті, в книжках. Дуже хочеться, щоб цей проєкт було втілено в життя і ми разом з вами збудували історію", - сказав Володимир Зеленський. Про це повідомляє пресслужба меморіального центру.
Голова наглядової ради Фонду "Меморіал Голокосту "Бабин Яр" Натан Щаранський зазначив, що історія Бабиного Яру важлива не лише для єврейського народу. Адже на тому місці загинули представники й інших національностей, зокрема, українці, білоруси та поляки. Наголошує, що ця ініціатива не просто пам'ятник, це буде визначний меморіал де буде і музей, і центр дослідження, що сприятиме підвищенню толерантності в суспільстві та матиме глобальне значення для позиціонування України в світі та міжнародного визнання.
Водночас Президент Всесвітнього єврейського конгресу Рональд Лаудер наголосив, що майбутній Меморіал має давати відвідувачам чітку відповідь на питання, що таке антисемітизм. Цей проект має бути міжнародним і привернути увагу всього світу до історії України.
Під час конференції свої думки щодо Меморіалу висловили Президент Польщі 1995–2005 рр. Александр Кваснєвський, перший Президент України Леонід Кравчук, міністр закордонних справ і віце-канцлер Німеччини 1998–2005 рр. Йошка Фішер, член наглядової ради фонду "Меморіал Голокосту "Бабин Яр" Святослав Вакарчук.
Учасники зустрічі також обговорили подальшу взаємодію в межах проєкту і координацію сторін під час підготовки до 80-ї річниці трагедії Бабиного Яру.
2016 року створили Благодійний фонд "Меморіал Голокосту Бабин Яр", що мав побудувати музей. Планували впоратись до 2021 року. До фінансування цього приватного проєкту долучились російські олігархи та громадяни Росії Михайло Фрідман, Герман Хан і Павло Фукс. Це викликало багато питань до того, яку концепцію провадитимуть приватні структури, пов'язані з Росією.
Українська єврейська громада та культурні діячі були занепокоєні нею. Тому процес створення державного музею значно пожвавився. Територія Бабиного Яру має велике значення для України і не може бути віддана на відкуп приватним ініціативам. Українці вважають, що тут має бути чітка позиція української держави.

Related

Суспільство 6998223811726776593

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item