Нова стаття Путіна. Росія починає глобальну війну

Після прочитання статті Володимира Путіна, присвяченій 75-річчю від дня перемоги над нацизмом і опублікованій, до слова, в прихильним до президента РФ американському журналі National Interest, в голові виникла якась більш-менш чітка формула, яка, як мені видається, пояснює не просто мета цього тексту, але і всю суть російської політики. Приблизно вона звучить так: поки весь світ прагне війну забути, Путін хоче її пам'ятати. І це - колосальна проблема. Не тільки для окремо взятої України, а й для Європи.

Нова стаття Путіна. Росія починає глобальну війну

Під час репетиції параду в Москві, 04 травня 2020.


Велика війна неминуча, вона, ймовірно, може незабаром початися. Це - та червона лінія, яка проходить крізь тіло статті Путіна. І він навіть не натякає, а прямо каже: «Змінюється все: від глобальної розстановки сил і впливу до соціальних, економічних і технологічних основ життя суспільств, держав, цілих континентів. У минулі епохи зрушення такого масштабу практично ніколи не обходилися без великих військових конфліктів, без силової сутички за вибудовування нової глобальної ієрархії ». Насправді це - основне, а не окремо взяті виписки з неповних архівних документів.

Путін має рацію в одному: світом в ті часи - як і зараз - правили покидьки, місцями геніальні. Тому у війні винні були всі.

Про її швидкий початок було відомо на зорі 1930-х: після нападу японців на китайську Маньчжурію, італійської кампанії в Ефіопії і громадянської війни в Іспанії, яка фінансувалася усіма сторонами: і США, і Німеччиною, і Радянським Союзом.

Та й гетто, табори були всюди: в Німеччині - для євреїв, в США - для азіатів після Перл Харбора, в Японії - для китайців, а в СРСР - для багатьох і багатьох народів. Це дійсно була тюрма народів. Сама по собі радянськість була придумана, щоб відразу вбити будь-яку ідентичність, очистити все. І навіть зараз, через 75 років, лідер РФ все продовжує вторити про подвиг радянського народу, не бачачи за цим позначенням долі представників окремих націй: українців, євреїв, білорусів, грузинів, казахів, азербайджанців та багатьох інших.


Мені б теж хотілося - як про це відкрито говорить російський президент, - щоб всі великі країни того часу відкрили свої архіви і розповіли всю правду про те, що трапилося. Я б хотів побачити закриті архіви Нюрнберзького трибуналу, прочитати повну листування лідерів Європи та Азії з Гітлером, побачити в підручниках історії спогади про те, як Москва провела безуспішно, але в той же час нещадно три військові кампанії в Фінляндії, і як весь світ залишив фінів напризволяще.

Нова стаття Путіна. Росія починає глобальну війну

Мені б хотілося, щоб європейські, в тому числі російські школярі, могли прочитати про те, як Сталін укладав з Японією договір про ненапад, який відкрив для мілітаризованого Токіо двері в Південно-Східну Азію. Як той же Сталін говорив японському міністру: «Ви - азіат і я - азіат». Що те ж саме через десятиліття в своїй статті фактично повторить сам Путін: «Росія завжди відчувала себе євразійською країною. Ми ніколи не забували про те, що основна частина російської території знаходиться в Азії ».

І мені дуже б хотілося, щоб росіяни почули про те, як військовополонені, повертаючись на батьківщину, потрапляли в радянські табори ... Ось тоді б можна було говорити про право того чи іншого народу на мораліте.

Однак не треба себе тішити ілюзіями. Коли в Європі праві сили, частиною підтримувані РФ, набирали популярність, я їздив по багатьом місцям, особливо по Берліну і його околицях. Потім були й інші столиці. Через деякий час прийшло усвідомлення того, в чому схожі путінська Росія і права Європа. Там звучить один і той же аргумент: «Діди воювали».


Ні німці, ні французи, ні умовно італійці, які підтримують праві погляди, ні росіяни не забули про війну. У них загинули батьки, діди, батьки, брати, діти. І нехай частина з них виконувала злочинні накази, але всі вони для них - герої. У цьому полягає причина всієї цієї реваншистській ідеології. І Путін за визначенням - є частина цієї поведінкової моделі. У його розумінні він повинен повернути не тільки пам'ять про перемогу, а й більшу частину територіальних придбань, які були загублені після розвалу Радянського Союзу.

Звідси й ідея Путіна зустрітися на п'ятьох: з лідерами США, Китаю, Франції і Британії. Зустрітися і заново домовитися про «мирний поділ» на умовні зони впливу. Для російського президента це - єдино можливе продовження Ялти, а значить, і єдина опція, що дозволяє Росії тимчасово приглушити (але не зупинити) агресивні дії.


Ось чому світу не буде, навіть якщо ці лідери погодяться на таку зустріч і її проведуть. І причина навіть не в московській політиці, а в тому, що на ній знову будуть присутні не всі гравці, а лише обрані - ті, яких вибрав Путін. Тому війна неминуча ...

Related

Події у світі 265028966332633108

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item