Радіоактивна вода потрапила у водоносні горизонти

Радіоактивна вода потрапила у водоносні горизонти
На окупованій Донеччині радіоактивна вода потрапила у водоносні горизонти.
Через затоплення об'єкту, де у 1979 році провели підземне ядерне випробування, низькорадіоактивну воду зафіксували за 5 км від колишньої шахти "Юнком" у м. Юнокомунарівськ (зараз Бунге) Єнакіївської міськради, тимчасово окупованому бойовиками.
Як повідомляє Спеціальна моніторингова місія Міжнародної спільноти з прав людини у Facebook, наразі є підтверджені дані про повне затоплення об'єкта "Кліваж" станом на 01.03.2020 р.
"Сумарна концентрація радіонуклідів у водоносних горизонтах прилеглої території, при заборі на відстані 5 км від об'єкту склала 20-34 * 10^3 Бк/кг", — йдеться в повідомленні.
Це означає, що низькорадіоактивна вода вже надходить в горизонти питної води.
З огляду на відсутність прямого доступу до моніторингу ситуації з об'єктом "Кліваж" на окупованій території тільки місія лише зараз отримала неспростовні докази того, що повне затоплення цього об'єкта відбулося в березні поточного року.
"Відповідно до Конвенції ООН 1948 року відповідальність за окуповані території несе окупант і тому питання об'єкта "Кліваж", який знаходиться на непідконтрольній Україні території було доручено робочій групі зі складу фахівців АТ "ВНІМПІпроекттехнологія" (структура "Росатома"), проєктного інституту "Шахтопроєкт" і ФГБУ "Гідроспецгеологія" з Росії. Дані щодо об'єкта "Кліваж" від окупаційної влади зараз недоступні, тому інформація про стан радаціонного забруднення надходить тільки через неофіційні канали з окупованих територій і з вимірів, які проводяться незалежними експертами", — наголосили в організації.
Об'єкт "Кліваж" — підземний ядерний вибух у мирних цілях на території Української РСР, Донбас, потужністю 0,3 кілотони у тротиловому еквіваленті був здійснений 16 вересня 1979 року на території Донецької області Української РСР на східному крилі шахти "Юнком" (місто Юнокомунарівськ Єнакіївської міськради, ВО "Орджонікідзевугілля") на глибині 903 метрів.

Related

Події в Україні 4688016650278630986

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item