Родичі жертв MH17 закликали США надати супутникові знімки з запуском ракети, щоб не допустити "перемоги сил темряви"

Група родичів жертв катастрофи малайзійського Boeing 777 на Донбасі звернулася з листом до американського посла в Нідерландах, в якому закликала США надати суду супутникові знімки з запуском ракети. 

Незабаром після катастрофи тодішній держсекретар США Джон Керрі заявив: "Ми бачили зліт. Ми бачили траєкторію. Ми бачили удар".

Акція родичів жертв катастрофи рейса MH17 перед посольством Росії в Гаазі (Нідерланди), 8 березня 2020 року

Родичі жертв MH17 закликали США надати супутникові знімки з запуском ракети, щоб не допустити "перемоги сил темряви"

Акція родичів жертв катастрофи рейса MH17 перед посольством Росії в Гаазі (Нідерланди), 8 березня 2020 року


Група родичів жертв катастрофи малайзійського Boeing 777 на Донбасі написала листа американському послу в Нідерландах Піту Хукстре, в якому закликала оприлюднити супутникові знімки з запуском ракети. Копію листа опублікував в Twitter 9 липня Томас Шансман.

Шансман в авіакатастрофі втратив сина - 19-річного Куїнна Шансмана, у якого було подвійне американо-нідерландське громадянство. Це єдиний американець, який загинув на борту, повідомила газета New York Post.

"Ми відправили лист послу США в Нідерландах з проханням розглянути можливість надання супутникових даних, на які уряд США посилалося 12 серпня 2014 року, на вимогу суду Нідерландів", - повідомив Шансман.

У листі родичі відзначили, що докази, зафіксовані в момент запуску ракети, очевидно, мають велику цінність, ніж отримані в ході розслідування на місці злочину рік потому або показання свідків, які ті дають сьогодні. Вони побоюються, що відсутність доказів може привести до провалу судового процесу у справі MH17.

"Ми всі знаємо, що злочинці і їх захисники витратили шість років, намагаючись досягти цього. Але насправді це означало б перемогу сил пітьми на цій планеті", - сказано в листі.

Незабаром після катастрофи, 17 липня 2014 року, тодішній держсекретар США Джон Керрі заявив: "Ми бачили зліт. Ми бачили траєкторію. Ми бачили удар".

Нідерландські прокурори отримали доступ до американських супутниковим знімкам ракетного удару по літаку, і судді запросили у сторони звинувачення інформацію, чи можуть ці знімки бути долучені до матеріалів справи. Видання Algemeen Dagblad відзначило, що судді зобов'язали прокурорів звернутися до американської сторони і уточнити, за яких умов знімки можуть бути оприлюднені. В останній раз з таким запитом Нідерланди зверталися в 2016 році. Влада США заявила, що не можуть надати більше інформації, ніж в конфіденційному письмовій заяві, переданій Державній прокуратурі Нідерландів, зазначила сторона звинувачення.

Boeing 777, що летів з Амстердама в Куала-Лумпур рейсом MH17, зазнав аварії 17 липня 2014 року поблизу Тореза Донецької області. Загинули всі 298 чоловік, які знаходилися на борту (громадяни Нідерландів, Малайзії, Австралії, Індонезії, Великобританії, Німеччини, Бельгії, Філіппін, Канади і Нової Зеландії).

Згідно з висновками міжнародної слідчої групи, рейс MH17 був збитий з комплексу "Бук" з території, підконтрольної проросійських бойовиків. Після аварії літака знаряддя повернули в РФ. Слідчі уточнили, що "Бук" прибув на Донбас з Курської області.

У травні 2018 року Нідерланди і Австралія офіційно звинуватили Росію в катастрофі рейсу MH17. Росія свою причетність до катастрофи заперечує.

9 березня 2020 року Окружний суд Гааги почав розглядати справу про катастрофу малайзійського літака. Обвинувачених у справі четверо: "міністр оборони" угруповання "ДНР", громадянин РФ Ігор Гиркин (Стрєлков), глава "ГРУ ДНР", громадянин РФ Сергій Дубинський (Похмурий), його підлеглий, громадянин РФ Олег Пулатов (Гюрза), а також громадянин Україна, командир розвідувального батальйону 2-го відділу "ГРУ ДНР" Леонід Харченко (Крот). Гиркин, Дубинський і Харченко відмовилися від участі в процесі, Пулатов представлений групою адвокатів.

Справу розглядає Окружний суд Гааги, оскільки більшість загиблих були громадянами Нідерландів. Місце проведення процесу в силу публічного інтересу і великої кількості учасників вирішили перенести з будівлі суду в юридичний комплекс міста Бадхуведорп поруч з аеропортом Схіпхол.

Related

Суспільство 1624525505128204670

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item