"Свято" під наглядом ОМОНу. Вибори в Білорусі

"Свято" під наглядом ОМОНу. Вибори в Білорусі
Протести в Білорусі

У Білорусі вибори президента переросли в протести, які жорстко розганяли правоохоронці. Кілька тисяч осіб опинилися за ґратами, проте Олександр Лукашенко беззастережно назвав вибори "святом".

 
Олександр Лукашенко в шостий раз "переобрався" президентом Білорусі. Принаймні про таке говорять офіційні результати білоруських виборів. Опозиція такі результати не визнає. Самі білоруси відразу після голосування теж вийшли на вулиці у всіх великих містах, протестуючи проти Лукашенка і його режиму. Закінчилося це жорсткими розгонами та арештами з боку правоохоронців.
 
ЗМІ стежили за розвитком подій в Білорусі.
 
 
Офіційні підсумки
 
ЦВК Білорусі стверджує, що за Лукашенка проголосували більше 80% виборців. А опозиційний кандидат Світлана Тихановська - близько 10%.
 
Явка склала 84,23%.
 
Глава ЦВК Лідія Єрмошина заявила, що проміжні цифри "навряд чи зміняться".
 
Тихановська такі результати не визнала і заявила, що вважає себе переможцем проведених виборів. За словами Тихановської, у її штабу є дані альтернативного підрахунку голосів, і її команда має намір "свідчити про всі порушення".
 
"Ми не визнаємо результатів виборів. Ми бачили реальні протоколи. Закликаємо тих, хто вважає, що його голос вкрали, не мовчати", - сказала Тихановська.
 
EPA
 
Протести
 
"Не мовчати" білоруси почали відразу ж після завершення голосування. Ще вдень 9 серпня в країні почалися збої з інтернетом, зник доступ на найпопулярніших новинних сайтів. У центр Мінська влада весь день стягувала силовиків і військових.
 
Про численні порушення повідомляли цілий день впродовж голосування. На деяких дільницях Тихановської взагалі не виявилося в бюлетенях. Незалежних спостерігачів на дільниці не допускали. За кордоном посольства Білорусі просто закрилися і не дали тисячам осіб, які вишикувалися в черги, проголосувати.
 
 
Коли білоруси почали збиратися в центрі міст, їх жорстко зустрічали силовики. Застосовували проти протестуючих гумові кулі, світлошумові гранати, газ. У Мінську автозак просто врізався в натовп протестувальників. Повідомлялося про одну жертву протестів.
 
 
У МВС країни відзвітували, що на протестах постраждали 39 співробітників правоохоронних органів і більше 50 цивільних осіб. У відомстві також повідомили, що під час протестів ніхто не загинув. Затримали близько трьох тисяч осіб, з них приблизно тисячу - в Мінську, інших - в більш ніж 30 містах Білорусі.
 
 
Правозахисний центр Весна повідомляє, що в лікарнях Мінська знаходяться десятки постраждалих в результаті зіткнень з міліцією увечері 9 серпня.
 
 
Реакція влади на протести
 
Лукашенко назвав вибори святом і заявив, що його не вдалося зіпсувати протестуючим. За його словами, протестами й опозицією керують з-за кордону. Навіть інтернет в Білорусі, за його словами, відключили з інших країн.
 
"Сьогодні вже з Чехії управляють нашим об'єднаним штабом, де, вибачте мене, сидять ці овечки, нічого не розуміючи, що від них хочуть. Я доручив видати цю інформацію в ЗМІ, щоб побачили, чого вони хочуть. Вони продовжують насідати, продовжують вимагати: виводьте людей на вулицю і ведіть переговори з владою про добровільну здачу влади", - заявив Лукашенко.
 
Президент Білорусі подякував правоохоронцям і кілька разів підкреслив, що не допустить в країні Майдану і громадянської війни.
 
EPA
 
 
Що буде далі
 
Світлана Тихановська заявила, що готова зустрітися з Лукашенком заради проведення переговорів.
 
Глава штабу Тихановської Марія Колєснікова, в свою чергу, заявила, що в штабі готові до тривалого протесту.
 
Але Лукашенко до жодних зустрічей неготовий і поготів.
 
Поки вибори в Білорусі багатьом здаються як мінімум моральною поразкою Олександра Лукашенка і передвістям швидкого кінця його правління. Але експерти зовсім іншої думки.
 
"Лукашенко завжди дуже нервує і чудує, коли йому доводиться проводити вибори. Ці перегини на емоціях чимало ускладнюють йому життя і в зовнішній, і у внутрішній політиці. Але в базових питаннях він досі діє незграбно, але ефективно, з точки зору власного виживання. Росія і Захід можуть бути як завгодно стомлені і знервовані капризами білоруського лідера, але вони не бачать йому альтернативи і впевнені, що ризиків від краху його режиму вийде куди більше, ніж вигод. А поодинці білоруська опозиція навряд чи зможе зібрати достатньо ресурсів і впливу для зміни влади", - вважає експерт російського Центру Карнегі Максим Саморуков.
 
На думку Саморукова, білоруські протести - це не стільки український Майдан, скільки російська Болотна.
 
"У порівнянні з багатьма іншими пострадянськими державами в Білорусі немає ні крайньої убогості, ні злісного латиноамериканського розшарування, ні радикального антиросійського націоналізму. А без таких стимулів людей важко примусити ризикувати кар'єрою, а то й життям у битвах з ОМОНом. Звісно, у Білорусі накопичилося чимало втоми і роздратування через нескінченне правління Лукашенка. Але для приборкання такого протесту вистачить кількох гучних кримінальних справ з порівняно короткими термінами", - вважає експерт.
 
Правда, вчорашній день показав, що білоруси готові на битви з ОМОНом. Так що цілком списувати перспективи протесту поки що рано.
 
Сьогодні о 19:00 в Мінську знову збираються протестувати.

Related

Події у світі 20970661014392707

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item