Ірина Геращенко: у Мінську мирних переговорів по Донбасу більше бути не може

Ірина Геращенко: у Мінську мирних переговорів по Донбасу більше бути не може

Білорусь після жорстких розгонів протестуючих не може бути майданчиком для проведення мирних переговорів по Донбасу.
Про це написала співголова фракції «Європейська Солідарність», Уповноважена Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях 2014-2019 роках Ірина Геращенко на своїй сторінці в мережі Facebook. Вона, зокрема, розповіла подробиці переговорів у рамках ТКГ.
«В Мінську, коли приїжджали на засідання ТКГ, нас зустрічали представники МЗС республіки і не тільки МЗС. Готель «Президентський» був нашпигований людьми специфічної зовнішності. Ми завжди знали, що всі наші розмови там пишуться. І передаються ФСБ. Але серед цих спостерігачів/наглядачів були різні люди. Якось один з них, зустрічаючи нас в аеропорту, мимохідь прошепотів: «Пару годин тому прилетіли Захарченко і Плотницький, їх зустрічало російське посольство. А ще ваша Надя Савченко приїхала. Вона з вами сьогодні буде?» Мене тоді дуже здивувала ця інформація, я відразу доповіла її Леоніду Даниловичу Кучмі, й негайно зателефонувала Президенту Порошенку. Й досі згадую того хлопця , одного з приставлених до нас для збору інформації, який , як виявилося, нам таємно співчував і співпереживав. Він ризикував, передаючи мені інфу про сепаратні переговори Савченко з ватажками бойовиків, які ніколи не брали участі в роботі мінських груп. Тоді я вперше зрозуміла і повірила, що навіть серед службістів там є різні люди», – повідомила вона.
«Останні півроку, за моєю інформацією, ТКГ відбувається в скайп – режимі через COVID. Тому нашій делегації формально не треба летіти до білоруської столиці. Але символізм назви групи, прив’язка до Мінська залишається. Й перед українською владою гостро постало питання – як з цим бути. Свого часу, коли Білорусь систематично голосувала проти всіх резолюцій ООН по Криму, порушенням прав людини на окупованих територіях, я як Уповноважена Президента з мирного врегулювання, публічно піднімала питання про заангажовану позицію країни, де проходять мирні переговори, підігрування РФ в міжнародних інституціях, а не нейтральність. Й необхідність зміни місця переговорного майданчику», – додала Геращенко.
«Сьогодні очевидно, що прийшов час – українська влада має підняти питання в ОБСЄ, в Нормандському форматі про зміну майданчику для мирних переговорів. В омитому кров’ю Мінську їх більше бути не може», – підсумувала Ірина Геращенко.

Related

Політика 7149575256092836490

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item