В ЄС готують відповідь на ситуацію в Білорусі

В ЄС готують відповідь на ситуацію в Білорусі
В ЄС обговорюють ситуацію в Білорусі

Глави МЗС ЄС готують спільну декларацію за результатами виборів і ситуації в Білорусі. Рішення про санкції може бути погоджено в кінці місяця.

 
У Єврокомісії заявили, що мають "обґрунтовані сумніви" в тому, що результати виборів у Білорусі відображають волю її народу. Про це на брифінгу у вівторок, 11 серпня, повідомив офіційний представник зовнішньополітичної служби ЄС Пітер Стано, зазначивши, що такі сумніви базуються на даних білоруських незалежних спостерігачів, передає ТАСС.
 
"На жаль, було неможливо направити спостерігачів БДІПЛ ОБСЄ на вибори, як це робиться зазвичай. Ми опираємося на даних місцевих незалежних спостерігачів, на їх підставі у нас виникають обгрунтовані сумніви в точності опублікованих результатів виборів, у тому, що вони відображають реальну волю білоруського народу", - заявив Стано.
 
Відповідаючи на питання про можливість санкцій, він підкреслив, що "всі можливості розглядаються, проте спочатку необхідно завершити аналіз ситуації".
 
При цьому Стано не відповів на питання журналістів, чи підтримує зовнішньополітична служба ЄС контакти з кандидатом у президенти Білорусі Світланою Тихановською, яка раніше виїхала в Литву.
 
"Країни ЄС зараз проводять безліч різних контактів один з одним, що є нормальним для такої складної ситуації, як вибори в Білорусі, і ми не будемо коментувати всі наші дії", - сказав він.
 
Своєю чергою, глава зовнішньополітичної служби ЄС, верховний представник із закордонних справ і політики безпеки спільноти Жозеп Боррель написав уTwitter, що глави МЗС ЄС готують спільну декларацію про ситуацію в Білорусі.
 
Також агентство з посиланням на дипломатичне джерело в Брюсселі повідомляє, що наслідки президентських виборів у Білорусі і відповідь ЄС, включаючи можливе відновлення санкцій, будуть розглянуті на неформальній зустрічі глав МЗС ЄС 27-28 серпня в Берліні.
 
"Ситуація в Білорусі і відповідні дії ЄС, включаючи питання про відновлення дії санкцій, буде обговорюватися на неформальній зустрічі глав МЗС 27-28 серпня в Берліні", - заявив він.
 
Напередодні глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, голова Європейської ради Шарль Мішель, спікер Європарламенту Давид Сассолі, глава зовнішньополітичної служби ЄС Жозеп Боррель, а також генсек НАТО Єнс Столтенберг поширили близькі за змістом заяви, в яких назвали неприйнятними і диспропорційними дії білоруських силовиків щодо протестувальників при розгоні масових акцій в ніч після президентських виборів.
 
Нагадаємо, президент Литви закликав ввести жорсткі санкції проти Білорусі. Він виступив з різкою критикою свого білоруського колеги і пообіцяв розрив відносин двох країн, якщо репресії всередині Білорусі триватимуть. Також вчора Берлін підтримав ідею про санкції проти Білорусі.

Related

Події у світі 6910906174153632890

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item