Заражаються після щеплень "Супутником" і потрапляють у реанімацію: як Росію накрила нова хвиля COVID-19

Заражаються після щеплень "Супутником" і потрапляють у реанімацію: як Росію накрила нова хвиля COVID-19

У Росії почався новий спалах коронавірусу. Незважаючи на те, що громадян ще в кінці зими почали прищеплювати "Супутником" (не схваленим ВООЗ), темпи вакцинації залишилися на низькому рівні. 

Цей препарат так і не викликав масової довіри, росіяни скаржаться, що почали заражатися COVID-19 навіть після того, як зробили уколи.

Російська влада взялася звинувачувати індійський штам коронавірусу, який офіційно виявлений поки не був, а також нарікають на негативне ставлення населення до процесу імунізації.

Детальніше про це читайте в цьому матеріалі.

Вакцинація "Супутником" провалилася?

У Росії зафіксували новий спалах коронавірусу. За даними ЗМІ, стало надходити багато важких пацієнтів середнього і молодого віку. Їх під'єднують до апаратів ШВЛ через брак кисню.

Росію накрив новий спалах коронавірусу.

Ситуація досить дивна, враховуючи, що ще в лютому в РФ почали робити уколи "Супутником". Прищепні пункти відкрили не тільки в поліклініках, а й в ТРЦ, парках. Також росіяни активно нав'язували свою вакцину іншим країнам, зокрема Україні, запевняючи, що їхній препарат один із найкращих.

Уже кілька країн виробляють або збираються виробляти "Супутник" на своїй території. Це Білорусь, Сербія, Італія, Китай, Південна Корея, Казахстан, Бразилія, Аргентина, Туреччина, Іран. Крім цього, в РФ рапортують, що їм вдалося домовитися з 64 країнами про постачання своєї вакцини.

У російських лікарнях знову черги із швидких

У Росії "Супутником" прищеплюють дуже повільно

Однак схоже, що на самій батьківщині "Супутника" кампанію зі щеплення провалено. За офіційними даними, тільки 12% населення отримали першу дозу "Супутника". Але влада жонглює цифрами:

  • президент РФ Володимир Путін заявив, що вже вакциновано 21,5 млн росіян;

  • прем'єр-міністр Міхаль Мішустін заявив, що уколи отримали 24 млн громадян;

  • віцепрем'єрка Тетяна Голікова пізніше уточнила, що з 24 млн першу дозу отримали 14 млн осіб.

Тобто фактично повністю щеплені "Супутником" усього 10 млн росіян.

Водночас, наприклад, в Ізраїлі за менший проміжок часу примудрилися вакцинувати повністю близько 80% населення. Тепер ця країна знімає обмеження і закриває в лікарнях COVID-відділення. До речі, в Ізраїлі схвалені два препарати: Pfizer і Moderna.

У США дві дози вакцини отримали 52% населення, а у Великобританії – 60%.

Вакцину активно нав'язують іншим країнам

Хворіють після щеплень

Причиною нового спалаху в Росії називають індійський штам коронавірусу, хоча офіційно його там ще не виявили. Також скаржаться на те, що громадяни не хочуть робити щеплення.

Зі свого боку росіяни, які ще в лютому укололися "Супутником", повідомляють про повторні зараження інфекцією. Так, наприклад, глава Республіки Комі Володимир Уйба тільки в кінці зими похвалився, що зробив щеплення російською вакциною, а недавно розповів, що потрапив до лікарні з коронавірусом.

"Біда в тому, що в ковідних палатах уже є щеплені. Хворіють важко. Час розсудить, хто більший ідіот, але для деяких буде пізно", – пише росіянка Наталя Кісліцина в групі у Facebook, де обговорюють проблеми вакцинації "Супутником V".

Заражаються після щеплень "Супутником" і потрапляють у реанімацію: як Росію накрила нова хвиля COVID-19
Заражаються після щеплень "Супутником" і потрапляють у реанімацію: як Росію накрила нова хвиля COVID-19

Москвичка Галина встигла отримати дві дози російської вакцини ще до настання весни. Однак у травні вона захворіла на коронавірус. "Якби я злягла відразу після вакцини, то подумала б, що це збіг чи така реакція. Але через кілька місяців! Мене в лікарні заспокоюють, мовляв, щеплення може захистити вас тільки на пів року. Але і пів року ще не минуло. Я дуже засмучена і вже не вірю "Супутнику". Я важко переношу хворобу, навіть побувала в реанімації", – розповідає жінка.

Водночас у РФ продовжують змушувати людей робити щеплення "Супутником", бюджетникам навіть погрожують звільненням. Мер Москви Сергій Собянін пішов ще на одну "хитрість": пообіцяв усім вакцинованим подарункові картки. Також є випадки, коли серед вакцинованих обіцяють розігрувати автомобілі, квартири. Десь головним призом є всього лише десяток яєць.

У Москві новий спалах коронавірусу

З чим пов'язані проблеми?

Чому російський "Супутник" так і не впорався з коронавірусом? По-перше, досі до кінця так і не проведені клінічні випробування цієї вакцини, і вона не схвалена Європейським агентством лікарських препаратів (EAM).

Час від часу в різних країнах виникають скандали з цією вакциною і деякі країни відмовляються від її застосування. Тому важко судити про ефективність препарату. Крім того, росіяни самі не дуже довіряють своєму "Супутнику" і в принципі не поспішають робити щеплення. В підсумку майже за пів року РФ має сумний результат за кількістю вакцинованих від коронавірусу.

Лікар-інфекціоніст, професор, завідувач кафедри дитячих інфекційних хвороб НМУ ім. Богомольця Сергій Крамарєв каже, що 12% щеплених у Росії це дуже маленька цифра. "Порівняти 12% і 80% в Ізраїлі, то це величезна різниця. Можливо, звичайно, що в РФ вже поширюється індійський штам. Він уп'ятеро більш заразний, ніж його уханьський предок", – припустив він.

Лікарка-інфекціоністка з Чернівців Ольга Кобевко і зовсім вважає, що не варто довіряти офіційним даним РФ. "Я спостерігала за ними ще на початку пандемії. Уже коли коронавірус накрив Китай і вірус поширювався по світу, там заявляли всього про двох пацієнтів. А про спалах захворювання вони заговорили тільки влітку 2020 року, коли ВООЗ щосили вже заявляла про пандемію. Тому важко судити взагалі, що там у них відбувається", – каже вона.

Росіяни самі не довіряють своїй вакцині

Чого чекати українцям?

Темпи вакцинації в Україні хоч і прискорилися з початком літа, але все ще залишають бажати кращого. "У нас компанія йде ще повільніше, ніж у Росії, оскільки у нас немає вакцини. Але у нас вже перехворіло приблизно 30% населення. Звичайно, цього недостатньо для колективного імунітету. Потрібно, щоб 70-80% населення зробили щеплення або перехворіли, щоб подолати цей вірус", – говорить Крамарєв.

Лікарі також прогнозують, що наступна хвиля може очікувати нас восени, з приходом індійського штаму. Якою вона буде за інтенсивністю і наслідками, прогнозувати фахівці не беруться. Хоча в групі ризику вже опиняться люди середнього віку і молодь. Дуже важливо, щоб якомога більше українців зробили щеплення до осені. Тоді серйозних наслідків можна буде уникнути.

Related

Події у світі 2169335044579655341

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item