Білорусь можуть від'єднати від SWIFT, чим відповість Лукашенко?

Білорусь можуть від'єднати від SWIFT, чим відповість Лукашенко?

Від'єднання Білорусі від світової фінансової системи SWIFT, про яке йдеться в резолюції Європарламенту, стане серйозним ударом по режиму самопроголошеного президента Олександра Лукашенка

Але поступок від диктатора очікувати не варто, зокрема, не треба розраховувати на звільнення затриманих опозиціонерів – Романа Протасевича, Софії Сапеги та інших. 

В умовах посилення санкцій режим Лукашенка може ще швидше дрейфувати в бік Росії. Через це над Білоруссю нависне загроза втрати суверенітету.

До яких саме наслідків можуть призвести санкції щодо Лукашенка і його соратників, дізнавався.

"Від SWIFT потрібно від'єднати не Білорусь, а Росію"

Доктор юридичних наук, професор, надзвичайний і повноважний посол України, представник нашої держави в Раді ООН з прав людини в 2006-2010 роках Володимир Василенко заявив, що такі санкції стануть потужним ударом по режиму Лукашенка, але все одно не варто розраховувати на те, що поведінка диктатора зміниться.

"Це дуже дієві кроки, особливо від'єднання від SWIFT. Це означає, що Білорусь фактично позбавляється можливості повноцінних економічних відносин зі світом. Інші заходи теж досить серйозні. Це найжорсткіші санкції, які пропонували ввести щодо будь-якої держави", – підкреслив він.

Але Лукашенко навряд чи піде на кроки, які від нього вимагає Європарламент, зауважив дипломат. "Лукашенко – м'яко кажучи, специфічний глава держави, диктатор, який зійшов із рейок. Він загнаний у глухий кут. На мою думку, психологічно він уже не здатний реально сприймати навколишній світ. Тому навряд чи це змусить його до якихось радикальних заходів щодо поліпшення ситуації в Білорусі", – вважає Василенко.

Зокрема, на його думку, звільнення затриманих Романа Протасевича і Софії Сапеги також не варто очікувати.

Лукашенко не піде на поступки і буде дрейфувати в бік РФ, переконаний Василенко.

За словами дипломата, з одного боку санкції такого масштабу дійсно виправдані, оскільки йдеться про режим, який зневажає міжнародні норми. Але з іншого боку, вони ще більше штовхатимуть Лукашенка в бік РФ. "Йому діватися нікуди, його може утримувати тільки путінська Росія", – сказав він.

За прогнозами Василенка, Путін скористається цією ситуацією: "Білорусь може бути поглинена Росією". Тому дипломат вважає, що "краще б ПАРЄ дбала про санкції щодо Росії".

"Оскільки РФ купила їх своїми внесками, вони не зважають на те, що відбувається там. Джерелом усіх проблем у світі сьогодні є Росія. Вона грубо порушує норми міжнародного права, створює хаос у західних країнах. Захід не проводить чіткої політики щодо Росії, і це створює небезпеку для самого Заходу. Поблажливе ставлення до Росії, всілякі поступки, спроби умиротворити її тільки розпалюють її апетит і заохочують до подальших агресивних дій", – упевнений дипломат.

Він заявив, що від SWIFT треба від'єднувати Росію. "Треба створити умови, коли Росія не зможе використовувати енергоресурси як геополітичне зброю. Тоді нормалізується ситуація в Росії і автоматом це пошириться і на Білорусь", – підсумував Василенко.

Росія не зможе взяти Білорусь на утримання

Білоруська блогерка Тетяна Мартинова, коментуючи резолюцію Європарламенту, розділила наслідки санкцій для режиму Лукашенка і для пересічних громадян. "У сухому залишку ми матимемо негативні наслідки для народу в короткостроковій перспективі. Але якщо ми будемо мислити стратегічно, то народу з цим буде простіше впоратися, ніж державі", – сказала вона.

За її словами, від'єднання від SWIFT – це процес, розтягнутий у часі, отже, й у режиму, й у народу буде час на підготовку. "Це не одна кнопка. Наскільки я знаю, процедура забирає до пів року. І оскільки всі знають, що це станеться, всі готуватимуться – і режим, і народ. Питання в тому, хто підготується краще. Я ставлю на народ", – заявила Мартинова.

Щоб вийти з пекла, Білорусь повинна сформувати сильне громадянське суспільство, сказала Мартинова.

Вона спрогнозувала, що народ зможе організуватися для вирішення проблеми точно так само, як це було в період сплеску захворюваності на коронавірус у країні, коли "держава нас просто кинула". "Ми зібралися і навчилися вирішувати цю проблему самі. Я виступаю за будь-який тиск на режим, але паралельно повинно відбуватися зростання самосвідомості та зміцнення громадянського суспільства за рахунок подолання цих перешкод", – підкреслила блогерка.

Щодо перспектив звільнення Протасевича і Сапеги, вона сказала: "Я не думаю, що він їх випустить. У мене не дуже хороші прогнози щодо цього, тому що Лукашенко і будь-яка логіка в одному реченні не існують".

Разом із тим Мартинова не погодилася з прогнозами Василенка щодо збільшення небезпеки поглинання Білорусі Росією: "Це стандартна дипломатична позиція, вона має право на існування. Звичайно, коли ми повністю відрубуємо рух у бік Заходу, логічно, що залишається східний напрямок. Але давайте дивитися правді у вічі: у Росії повно своїх проблем. Вона не може взяти на утримання всю Білорусь".

У цьому контексті блогерка вказала на знаковий момент. "Росія поки не відкрила наземні кордони, про що було заявлено. Це дуже важливий маркер, який усі пропустили. Мовляв, ну не відкрила і не відкрила, зате 500 мільйонів дала. Але вибачте, що таке 500 мільйонів порівняно зі збитками в 4 мільярди за 3 місяці? Це сміх", – сказала вона.

Мартинова теж зазначила, що санкції повинні поширюватися не тільки на Білорусь, але побічно і на Росію, щоб поглинання країни було ще менш вигідним для Кремля. Водночас, за її словами, вкрай важливо, щоб громадянське суспільство в Білорусі ставало сильнішим.

Related

Події у світі 1063390271509684250

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item