Варення з кульбаби: як приготувати з лимоном та без, рецепт на вагу

Рецепти, як зварити корисне варення з кульбаби, з лимоном, рецепт квіток на вагу та поштучно - читайте далі.
Всі частини кульбаби, корінці, стебла, квітки використовують у народній медицині та кулінарії. Листя кульбаби додають до салатів, з корінців заварюють чаї для схуднення, з квітів роблять лікувальні конфітюри, варять мед, варення.
Варення з квітів кульбаби допомагає від тисячі хвороб. Щоденне споживання чайної ложки цього варення убереже від застуди, депресії, заспокоїть, наситить вітамінами, вилікує бронхіт, зміцнить серце, судини, печінку, запобігає розвиткові цукрового діабету, знижує кислотність шлунка, знімає запалення сечового міхура, очищує кров і тканини від токсинів і отрути, запобігає розвитку пухлин.
Пропонуємо рецепт варення, коли суцвіття кульбаби для приготування відраховують поштучно з лимоном, та рецепт з квітками на вагу.
Як приготувати лікувальне варення з квіток кульбаби з лимоном
- Для варення потрібно зібрати 350-400 молодих квіток кульбаби без листя і стебел. Краще збирати їх на початку цвітіння, хоча можна і протягом всього періоду цвітіння. Головне - збирати якомога далі від доріг, добре, якщо це за межами міста. Кульбаби мають властивість вбирати шкідливі речовини, яких так багато вздовж доріг.
- Щоб квітки не гірчили, попередньо потрібно залити їх холодною водою, так щоб вона покривала їх по вінця, і залишити на 10 годин, можна до наступного дня.
- Наступного дня сполоснути суцвіття кульбаби, добре відтиснути та залити водою 500 г. Коли вода закипить, прокип'ятити кульбабу ще хвилин 20.
- Після цього в місткість, де вариться варення з кульбаби, додати 1 кг цукру, чайну ложку лимонної кислоти та подрібнений разом зі шкіркою свіжий лимон. Разом із лимоном проваріть варення ще 7-10 хвилин.
- Готовність варення можна визначити за кольором, воно повинно бути як мед. Після охолодження квітки викинути, а саме варення ще проварити кілька хвилин. Варення готове. Охолодити його та перелити в стерильні банки. Зберігати таке варення з кульбаби краще в холодильнику.
Як приготувати варення з кульбаби на вагу
Якщо не дуже хочеться мучитись, рахуючи квітки кульбаби в штуках, тим більше що вони можуть бути різними за розмірами, пропонуємо рецепт, у якому суцвіття кульбаб беруться на вагу.
Для приготування варення з кульбаби беремо 400 грамів квіток кульбаби, пів літра води та 1 кг 200 г цукру.
Квітки перебрати та залити водою хвилин на 30. Це, по-перше, як у першому рецепті, прибере гіркоту квіток, по-друге, надасть змогу спливти на поверхню жучкам та комахам, яких зазвичай так багато у квітках. Існує думка, що квітки не потрібно мити, щоб не змивати корисні властивості. Але з огляду на екологію все ж таки краще їх добре промити.
Після чого дати добре стекти волозі з квіток та добре їх просушити, можна для цього використати паперові рушники
Квіти залити водою та поставити на вогонь. Воду довести до кипіння та кип'ятити хвилин п'ять. Після цього дати варенню охолонути, квітки вибрати та викинути, а воду процідити.
Додати до води цукор та поставити знову на вогонь, перемішуючи довести до кипіння. Прокип'ятити хвилин 7, дати варенню охолонути та розлити по стерильних банках.