ЄП затвердив подальшу безмитну торгівлю з Україною

ЄП затвердив подальшу безмитну торгівлю з Україною
Рішення підтримали 428 євродепутатів

Якщо імпорт м’яса птиці, яєць, вівса, крупи, кукурудзи і меду перевищить середні обсяги у другій половині 2021 та у 2022-2022 роках, у такому разі тарифи може бути відновлено.

Європарламент остаточно підтримав продовження ще на один рік дії угоди про безмитну торгівлю з Україною з додатковими запобіжниками для захисту європейських фермерів. Про це повідомляється на сайті ЄП у вівторок, 23 квітня.

Відповідне рішення підтримали 428 євродепутатів, проти – 131 і 44 – утрималися.

Згідно з принятою постановою, Єврокомісія може швидко відреагувати та застосувати заходи, які вважатиме за потрібне, у разі виникнення проблем на ринку ЄС чи однієї або кількох країн-членів через український агроімпорт.

Комісія може запустити екстрене гальмування для особливо чутливих сільськогосподарських продуктів, а саме птиці, яєць, цукру, вівса, крупи, кукурудзи та меду. Якщо імпорт цих товарів перевищить середні обсяги імпорту, зафіксовані у другій половині 2021 року та за весь 2022 та 2023 роки, тарифи можуть бути введені повторно, – йдеться у повідомленні.

Тепер це рішення має бути затверджене Радою ЄС з подальшою публікацією в Офіційному журналі. Угода має набути чинності 6 червня терміном на один рік.

Як відомо, у травні 2022 року Рада ЄС вперше ухвалила рішення скасувати на рік всі мита і квоти на експорт з України для підтримки у зв’язку з повномасштабним вторгненням Росії. Цей режим було продовжено у 2023 році.

Водночас, через невдоволення фермерів ЄС на кілька місяців 2023 року запроваджував тимчасові обмеження для деяких видів агропродукції, а окремі країни, зокрема Польща, продовжили їх і після скасування на рівні Євросоюзу, в односторонньому порядку.

Related

Економіка 8961762590694269226

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item