В ЄС узгодили нове керівництво на наступні роки

В ЄС узгодили нове керівництво на наступні роки
Відкриття Саміту ЄС

Прем’єрка Естонії Кая Каллас стала першим політиком зі Східної Європи, яка обійме посаду глави дипломатії ЄС.

Глави держав та урядів країн Європейського Союзу увечері в четвер, 27 червня, дійшли згоди щодо розподілу посад у ЄС на наступний політичний термін. Обговорення відбулося на робочій вечері під час засідання Європейської ради, повідомляє Європейська правда.

Зазначається, що дискусія тривала близько години, і після неї лідери офіційно схвалили призначення топ-посадовців. Їх кандидатури раніше були погоджені на робочому рівні.

Кандидатуру Урсули фон дер Ляєн від правоцентристської Європейської народної партії (ЄНП) затвердили на посаду президентки Європейської комісії.

Її кандидатуру затвердять на посаді у разі позитивного голосування в Європарламенті, яке має відбутися 18 липня.

Шанси фон дер Ляєн отримати як мінімум 361 голос на підтримку оцінюються як високі. Коаліція правоцентристів, лівоцентристів та лібералів у новому скликанні Європарламенту матиме близько 400 голосів. Втім, існує ймовірність відмови частини євродепутатів від підтримки президентки.

Президентом Європейської ради стане Антоніу Кошта, ексочільник уряду Португалії. Кандидата від соціал-демократів лідери погодилися призначити на 2,5 роки. Згодом можливе його перезатвердження на ще 2,5 роки.

Високою представницею ЄС з безпекової та зовнішньої політики на наступні п'ять років стане чинна прем’єрка Естонії Кая Каллас.

Вона обійме цю посаду по квоті лібералів, і це стане першим в історії ЄС призначення на таку посаду кандидата зі Східної Європи.

Президенткою Європарламенту на новий термін буде перезатверджена Роберта Мецола. Вона, як і Урсула фон дер Ляєн, представляє групу ЄНП.

Нагадаємо, Мецола заявила, що оновлений Європарламент продовжить підтримку України і політику розширення ЄС. 

Related

Події у світі 7655357342245644010

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item