Російським вченим закриють доступ до адронного колайдера

Російським вченим закриють доступ до адронного колайдера
Великий адронний колайдер

Щоб продовжити роботу їм доведеться розірвати співпрацю з російськими установами та перейти до іноземних наукових інститутів.

Європейська організація з ядерних досліджень (ЦЕРН), яка також відома як оператор Великого адронного колайдера, з грудня цього року відмовить сотням російських вчених у доступі до своїх об'єктів. Як повідомив журнал Nature, таке рішення пов'язане із російською агресією проти України.

Зазначається, що з 1 грудня вчені, які пов’язані з російськими інститутами, більше не зможуть відвідувати ЦЕРН і мають здати свої французькі та швейцарські посвідки на проживання. Щоб продовжити роботу в лабораторіях організації, їм доведеться розірвати співпрацю з російськими установами та перейти до іноземних наукових інститутів.

Водночас ЦЕРН збереже вже запущені проекти за участю близько 270 співробітників російського Об'єднаного інституту ядерних досліджень, які працюють над експериментами на колайдері NICA в Дубні.

У лютому 2024 року представник ЦЕРН Арно Марсольє оголосив про те, що понад 500 вчених із російських інститутів буде відсторонено від роботи в організації. Серед наукових установ, що співпрацюють із ЦЕРН, - Курчатовський інститут, МДУ, МІФІ, СПбГУ, Томський державний університет та Новосибірський інститут ядерної фізики. Загалом 1100 фахівців. Рішення про припинення співпраці з російськими вченими було ухвалено ЦЕРН ще у листопаді 2022 року у відповідь на повномасштабне вторгнення Росії до України. Тоді російським вченим дали два роки на завершення розпочатих проектів.

Раніше повідомлялося, що Латвія планує обмежити купівлю землі росіянами за прикладом Фінляндії.

Related

Події у світі 4810785733108448915

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item