Унікальний човен часів Київської Русі потребує збереження


Унікальний човен часів Київської Русі намагаються зберегти на Волині. На ньому вже почали з'являтися ознаки ерозії.
Науковці запевняють, це єдиний плавзасіб 13-го століття у Східній Європі, що так зберігся, - пише ТСН.
Три роки тому його випадково виявили в річці. Шведи пропонували за нього 100 тисяч євро. Але в селищі Маневичі вирішили, що знахідка має залишитись у них. Поки що човен припадає пилюкою на пилорамі місцевого підприємця і науковці вже помітили руйнування.
Човен видовбаний зі стовбура дерева. На нього приїхали подивитися науковці з Польщі, Швеції та Литви, які підтвердили унікальність артефакту.
У селі Маневичі вже виникла ідея створити музей одного експонату – навіть проект розробили. Однак грошей на нього наразі немає.
Останні три роки човен обробляли спецрозчином. Коли перестали, то побачили на ньому білі плями. Фахівці музею судноплавства у Запоріжжі відреставрували не один стародавній човен. Запорізькі музейники запевняють, що волинську знахідку ще можна врятувати.
У церкві села Липне Ківерцівського району на Волині під куполом знайшли український прапор та тризуб. Десять років тому перекривали церкву й майстри під бляхою знайшли якийсь пакунок, загорнутий в хустину. Коли розкрили, то побачили цей прапор та тризуб.

Related

Цікаво 768618068411290025

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item