Райс: Росія висувала три умови припинення наступу в Грузії, одна з них шокувала мене

 Росія висувала три умови припинення наступу в Грузії, одна з них шокувала мене
Кондоліза Райс та Сергій Лавров
Екс-держсекретар США Кондоліза Райс розповіла про три російські умови припинення російсько-грузинської війни в 2008 році, які висунув Вашингтону міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров.
За словами Райс, загроза захоплення Тбілісі дійсно існувала, через кілька днів після початку вторгнення міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров в телефонній розмові висунув Вашингтону три умови для припинення війни.
"По-перше, грузини мають гарантувати "незастосування сили в регіонах, що відкололися від Грузії. По-друге, грузинські війська мають повернутися в місця своєї постійної дислокації. Це було прийнятно для уряду Грузії і її союзників. Однак третя умова, яка, за його словами, мала залишитися "між нами", шокувала мене: "Міша Саакашвілі має піти", - розповіла Райс у своїй статті для The Washington Post.
Райс відповіла Лаврову, що між американським держсекретарем і міністром закордонних справ Росії не може бути жодних секретних переговорів про повалення демократично обраного президента іншої країни.
"Я сказала, що подзвоню всім, кому можу, та скажу, що Росія вимагає повалення грузинського президента ... Він розлютився ... справжні мотиви росіян були відкриті світу. Саакашвілі залишився при владі, і грузинська демократія була врятована", - додала Райс.
8 серпня 2008 року російські війська вторглися на територію Грузії у зв'язку зі спробою Тбілісі відновити конституційний лад у регіоні Південна Осетія. У військових діях проти Грузії, крім збройних формувань сепаратистів, підтримуваних Кремлем, брали участь і регулярні частини російської армії.
Під час прямого сухопутного вторгнення російської армії в країну танкові бригади росіян увійшли за межі невизнаного утворення Південної Осетії, вклинившись до Кодорської ущелини. Крім того, Росія бомбардувала грузинські міста, військові бази і об'єкти цивільної інфраструктури, а також задіяла свої військово-морські сили.
26 серпня Кремль визнав "незалежність" Абхазії та Південної Осетії, відповідний указ видав тодішній президент Дмитро Медведєв. Російські війська перебувають на території цих грузинських регіонів і понині.
Південна Осетія проголосила незалежність від Грузії в грудні 1991 року за активної військової, політичної та економічної підтримки РФ. Її незалежність визнається лише п'ятьма державами: Росією, Венесуелою, Нікарагуа, Науру і Тувалу.
Абхазія проголосила свою незалежність від Грузії під час війни 1992-1993 років за активної військової підтримки з боку Росії.
Загалом світова спільнота визнає суверенітет Грузії над Південною Осетією й Абхазією

Related

Події у світі 3993762588659019644

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item