Муженко розповів, як "Смерчами" спалили колону росіян

Муженко розповів, як "Смерчами" спалили колону росіян
Перші докази вторгнення регулярної армії РФ на територію України були в липні 2014 року.
Про події та бої розповів начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко. Також у Facebook він оприлюднив відеоуривок з документального фільму про Іловайськ.
"Про наявність на території іншої країни представників регулярних формувань Російської Федерації – мова йде про групи спеціального призначення, вже у липні місяці (2014 р.) в боях за Слов'янськ було перше підтвердження загибелі російських спецпризначенців, біля населеного пункту Миколаївка, коли ми накрили мінометним вогнем, артилерійським вогнем групу озброєних людей. З перехоплення ми отримали інформацію, що це специ з РФ", - розповів Муженко.
За його словами, це було непряме підтвердження. Але за кілька днів Росія офіційно поховала одинадцять чоловік із 45-го полку спецпризначення.
"У ніч з 10-го на 11-го липня (2014 р.) – був перший потужний удар (російської) артилерії, реактивної артилерії – "Градів" по табору 24-ї бригади. Вогонь вівся з території РФ. Потім це стало набирати все більше й більше обертів. Було ще одне підтвердження. 13-го липня вночі отримали інформацію від Головного оперативного чергового Головного командного центру Збройних сил України, полковника Маслєнікова. Його син був старшим підрозділів, які знаходяться в районі Ізвариного. Доповів, що на територію України заходить техніка у великій кількості -150-200 одиниць", - розповів Муженко.
Військовий зазначив, що це могло бути вторгненням регулярних ЗС Росії. І от цей момент – чисто психологічний, що якщо це дійсно так – то це вже початок дійсно великої війни.
"Прийнято рішення привести ЗСУ, не АТО, в бойову готовність "Повна", (зокрема і) частини протиповітряної оборони. Нанесли удар всіма засобами: реактивними системами залпового вогню великої дальності – мова йде про "Смерчі", артилерією, яка була в цьому районі, по цій колоні. Це означало, що якщо дійсно це так, то це був якраз рубіж, який ми перейшли, скажімо так – війни", - додав командувач.
На командному пункті залишились із групою офіцерів штабу сектору "Д", основу якої складав штаб 72-ї окремої механізованої бригади.
"Надійшла інформація, і на командному пункті була така повна тиша. Прийняли рішення на ураження. Психологічний бар'єр був перейдений у той час. Ми вступили в фазу відкритої війни з іншою державою. До цього часу Російська Федерація заперечує свою участь в бойових діях на Донбасі, хоча ми вже маємо масу доказів, реальних підтверджень, що це дійсно регулярні збройні сили іншої країни, які перебували у свій час і перебувають і на сьогоднішній день на території України", - додав Муженко.
За його словами, на другий день підняли літаки-розвідники, для того, щоб зрозуміти, який був масштаб вторгнення.
"Дим не давав можливості виявити реальну картину. На кінець третьої доби зрозуміли, що там вигоріли поля і кілька лишилося каркасів від спаленої техніки. Небагато, біля кількох десятків одиниць. Чи це було сто п'ятдесят чи двісті – чи за цей час їх змогли евакуювати на територію Російської Федерації – на сьогоднішній день нема ніякого підтвердження", - розповів Муженко.
Він зазначив, що в районі Луганська 21-го серпня захопили бойові машини десанту, з документацією російських військ, із журналами бойової підготовки, книгою вечірньої перевірки, де була крайня відмітка щодо наявності військовослужбовців по книзі вечірньої перевірки – 17 серпня.
"22-го чи 23-го серпня, може навіть пізніше, були захоплені в полон на бензовозі два російських військовослужбовці, які здійснювали підвезення пального. Але вони відморозились, "ми тут заблукали, знаходимось на навчаннях на території Росії і в Україну потрапили чисто випадково і тільки від вас дізналися, що це територія України". 26-го серпня були перші полонені – 10 чоловік – десантників, тоді вже можна було конкретно вести мову, що це підрозділи регулярних сил ЗС РФ", - додав командувач.
Якщо не буде розслідування щодо "Іловайського котла", помилки можуть повторитися. Звістки про блокування ЗСУ 2014-го в Іловайську надсилалися до Генштабу за 5 днів до закриття "котла".

Related

Події в Україні 3731427190707902266

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item