Розкрадання в Укроборонпромі: Порошенко розповів про "майже 10 справ"

Розкрадання в Укроборонпромі: Порошенко розповів про "майже 10 справ"

За фактами, оприлюдненими журналістами про розкрадання в Укроборонпромі правоохоронними органами порушено "майже 10 кримінальних справ, у всіх фігурантів проведено обшуки".
Про це ввечері 10 березня в ефірі телеканалу 1+1 заявив президент України Петро Порошенко.
"Після мого звернення порушено додатково майже 10 кримінальних справ, проведено обшуки у всіх фігурантів, пред'явлено звинувачення, є рішення судів, в т.ч. і по директорах і керівництву профільних позицій", - заявив Порошенко.
"Я гарантую нульову толерантність до корупції, гарантую, що ті, хто сьогодні вкрав, будуть нести відповідальність, ні прізвища, ні посади, ні дружні чи родинні зв'язки не зупинять нашу ефективну дію з подолання корупції", - додав він.
Порошенко додав, що протягом 5 років у цій сфері ведеться "планомірна робота", і ситуацію "суттєво покращено".
Говорячи про ситуацію в армії і оборонпромі 2014 року, Порошенко заявив, що "крали всі".
"Весь час з часів Незалежності України. Розпродавали і знищували армію і міністри, і прем'єри. Закуповували за високими цінами. ... Весь час ми рішуче боролися з крадіжками в армії", - заявив президент.
За його словами, за цими фактами "порушено 400 кримінальних справ, пред'явлено 120 звинувачень, отримані вироки суду, керівники підприємств або звільнені, або потрапили під вирок суду".
Також Порошенко заявив, що особисто витратив на благодійність майже 1.5 мільярди гривень, з них "значну частину - на армію".
"Абсолютно неприйнятно, коли хтось краде на армії ... і моя реакція буде дуже швидкою", - додав Порошенко.
При цьому він заявив, що не допустить, щоб "цей витік інформації (дані з розслідування Bihus.info - ред.), який ще обов'язково треба перевірити і притягти винних до відповідальності, якщо це підтвердиться", використовувався для атак на армію і оборонну промисловість".
Нагадаємо: 
  • 25 лютого видання "Bihus.info" оприлюднило розслідування про те, як люди з оточення Петра Порошенка курують розкрадання в оборонній сфері. У розслідуванні фігурував син заступника секретаря РНБО Ігор Гладковський.
  • Гладковський-старший закликав правоохоронні органи перевірити оприлюднені у розслідуванні дані та заявив про тимчасове припинення своїх повноважень.  Також він заявив, що справа, в якій фігурує його син Ігор, "штучно скомпільована з брехливих провокаційних фактів" і її намагаються використовувати у виборчій кампанії".
  • Гладковський-молодший подав до суду на журналістів програми "Наші гроші" через оприлюднене розслідування, в якому він фігурує. 
  • Президент Петро Порошенко заявив, що вимагає у правоохоронних органів термінової перевірки інформації, викладеної у розслідуванні, а також про необхідність проведення міжнародного аудиту в Укроборонпромі до кінця 2019 року. 
  • В "Укроборонпромі" заявили, що вважають некоректним оцінювати розслідування про корупційні схеми за участі оточення президента України і звинуватили журналістів у маніпуляції. Разом з тим концерн відсторонив директорів двох своїх підприємств у зв’язку з розслідуванням про розкрадання. 
  • У свою чергу в НАБУ заявили, що вже займалися деякими фактами корупції в оборонній сфері, які викладено у розслідуванні ЗМІ, а генпрокурор Юрій Луценко підтвердив, що частину деталей для військової техніки Україна отримує контрабандою з РФ.
  • 4 березня журналісти оприлюднили ще одну серію розслідування. У ній стверджувалося, що Олег Гладковський особисто щонайменше один раз отримував "відкат" з розкрадання в оборонному комплексі у розмірі 30 тисяч доларів.
  • 4 березня Порошенко звільнив Гладковського з РНБО та заявив, що РНБО ініціює міжнародний аудит і комплексну ревізію усіх контрактів державного концерну "Укроборонпром". 
  • 7 березня НАБУ провело обшуки у екс-першого заступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олега Гладковського та його сина Ігоря.

Related

Політика 3523459253977365069

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item