На руку Україні. Як ЄС гальмує Північний потік-2

На руку Україні. Як ЄС гальмує Північний потік-2
Судно Pioneering Spirit веде укладку Північного потоку-2

Газпрому доведеться погодитися збільшити транзит газу через українську територію, щоб отримати згоду від Данії, кажуть експерти.

 
Рада Євросоюзу і Данія окремо вжили нових заходів, покликаних ускладнити введення російського газопроводу Північний потік-2 (ПП-2) в експлуатацію, тому запустити його до 2020 року, як планували в Газпромі, навряд чи вдасться.
 
Росії, імовірно, доведеться погодитися на прокачку через Україну значно більшого обсягу свого газу, ніж планувалося, щоб пом'якшити ставлення європейців до своєї нової труби, пишуть ЗМІ. 
 
Данія
 
Данія залишається єдиною країною, яка не надала дозволу на прокладення Північного потоку-2 через свою територію. Росія, Фінляндія, Швеція і Німеччина вже погодилися на прокладку труби.
 
Більш того, у 2017 році в країні був прийнятий спеціальний закон, який дозволяє уряду забороняти прокладку газопроводів у територіальних водах країни з політичних причин.
 
Після цього Газпром, який спочатку збирався прокласти газопровід за тим самим маршрутом, що й перший Північний потік, підготував і подав данському регулятору другу заявку на прокладку за іншим маршрутом.
 
 
Але 26 березня Данія зажадала, щоб трубу прокладали у виключній економічній зоні Данії, південніше від острова Борнгольм, і 15 квітня стало відомо, що проектна компанія Nord Stream 2 погодилася розглянути варіант прокладки труби за новим, уже третім, маршрутом.
 
 
На екологічну експертизу потрібно три-шість місяців, після чого регулятор ще вивчатиме її результати, що забере майже три місяці. Причому в цілому регулятор не пов'язаний жодними формальними термінами при наданні дозволу.
 
"Вимогу подати заявку з третім варіантом маршруту, незважаючи на наявність уже двох діючих заявок, які пройшли процес розгляду і які відповідають умовам видачі дозволу, можна розглядати винятково як навмисну ​​спробу затримати завершення проекту", - цитує РБК заяву проектної компанії ПП-2.
 
У Nord Stream 2 також вказують, що затримка пуску призведе до зростання цін на газ по всій Європі. Там також не можуть спланувати терміни запуску.
 
ЄС ускладнює шлях
 
15 квітня Рада Євросоюзу остаточно затвердила проект поправок до газової директиви, згідно з яким правила, що регулюють внутрішній газовий ринок ЄС, будуть застосовуватися до трубопроводів з третіх країн, у тому числі до Північного потоку-2.
 
Однак, як зазначає DW, газопроводу потрібно буде відповідати більш жорстким вимогам. У Брюсселі кажуть, що пішли на такі заходи, що забезпечити конкуренцію і захистити права споживачів.
 
Основних таких вимог чотири. Перша з них передбачає, що транспортуванням газу не може займатися сама компанія, яка газ видобуває і продає. Газпрому доведеться створювати окремого оператора, незалежного від російського монополіста.
 
Заради ПП-2. Берлін схвалив скандальну реформу в ЄС
 
Друга вимога - доступ третіх компаній до Північного потоку-2. На практиці це, швидше за все, означатиме, що частину його потужностей доведеться тримати порожніми.
 
Третя - конкурентні тарифи на транспортування газу буде встановлювати регулятор з Німеччини. Четверта - газопровід повинен працювати прозоро, зокрема в питанні безпеки поставок.
 
Утім, передбачено можливі винятки. Імовірно, з цієї причини міністр енергетики Росії Олександр Новак говорив, що ці поправки не загрожують проекту.
 
Відповідно до досягнутого в ЄС компромісу, переговори про будівництво газопроводів з третіми країнами і формат застосування стандартів ЄС до таких проектів визначатиме країна, на територію якої буде поставлятися газ.
 
У випадку з проектом Газпрому це Німеччина, яка підтримує Північний потік-2. Але Єврокомісія зможе це рішення заблокувати.
 
Окрім того, прийняті Євросоюзом поправки в газову директиву хоч і зробили реалізацію проекту Північний потік-2 реальнішою, однак можуть призвести до того, що газопровід не зможе працювати в нормальному режимі. Детально в матеріалі Буде напівпорожнім: компроміс у ЄС по Північпотоку-2.
 
Для транзиту через Україну
 
Експерти, опитані РБК, кажуть, що затримка запуску Північного потоку-2 навіть на декілька місяців означає, що з високим ступенем імовірності він не буде запущений до кінця цього року, що сильно погіршить позицію Москви в переговорах з приводу продовження контракту на транзит газу між Газпромом і Нафтогазом.
 
Коммерсантъ також пише про зміцнення позиції України. Данська влада навряд чи надасть Nord Stream 2 дозвіл на прокладення труби, допоки транзитний контракт Газпрому і Нафтогазу буде укладено.
 
Тепер Газпром змушений буде вести переговори з Україною про транзит у 2020 році достатньо істотних обсягів газу - у рази більших, ніж називалися головою монополії Олексієм Міллером рівно рік назад (10-15 мільярдів кубометрів на рік), зазначає газета.
 
Нова редакція директиви ЄС також має велике значення для переговорів між Україною і РФ щодо транзиту газу з наступного року. Нинішній контракт між Києвом і Москвою закінчується 31 грудня. Запуск Північного потоку-2 дозволить Росії постачати по ньому частину газу, що нині транспортується в ЄС через територію України.

Related

Події у світі 1971950000550341529

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item