Зеленський розповів, про що домовився з Нетаньяху

Володимир Зеленський і Біньямін Нетаньяху

Лідери двох країн домовилися про розширення угоди про ЗВТ та її якнайшвидшу ратифікацію Ізраїлем. Також було обговорено проблеми українців при в'їзді в Ізраїль і визнання Голодомору геноцидом українського народу.

 
Президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху в понеділок, 19 серпня, обговорювали обмін досвідом у сфері оборони, ратифікацію угоди про ЗВТ, визнання Голодомору геноцидом, а також проблеми при в'їзді українців до Ізраїлю. Про це під час брифінгу розповів глава держави.

 
Отже, Зеленський заявив, що звернувся до прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху із закликом визнати Голодомор актом геноциду українського народу.
 
"Наші народи пережили всі трагедії новітньої історії - Голодомор і Голокост, Другу світову війну, тоталітарний радянський режим (...) Я звернувся до ізраїльської сторони із закликом визнати Голодомор актом геноциду українського народу", - сказав Зеленський.
 
Крім того, президент повідомив, що разом з тим домовився з Нетаньяху вирішити проблему з відмовами на в'їзд українцям в Ізраїль, яка виникла останнім часом.
 
"Ми домовилися остаточно вирішити цю проблему. Громадяни обох держав мають максимально користуватися перевагами безвізового режиму, а українські громадяни не повинні тисячами затримуватися на кордоні Ізраїлю", - повідомив президент.
 
Він також зазначив, що Україна має намір запозичити ізраїльський досвід в оборонній сфері. Однак, у який спосіб це відбуватиметься, Зеленський не уточнив.
 
"Нам, як державі, є чому вчитися в Ізраїлю, особливо в питаннях безпеки і оборони, - і ми обов'язково будемо це робити", - зазначив президент.
 
Зеленський також висловив надію, що Ізраїль незабаром ратифікує угоду про вільну торгівлю з Україною. Крім того була досягнута домовленість, що угоду буде розширено на сферу послуг.
 
"Ми детально обговорили наші торгово-економічні відносини. Ізраїль залишається ключовим торговим партнером у регіоні Близького Сходу. Наш сукупний товарообіг перевищив один мільярд доларів США. У мене немає сумніву, що скоро ця сума збільшиться завдяки підписанню договору про вільну торгівлю", - повідомив він.
 
Нетаньяху, своєю чергою, подякував Україні за ратифікацію договору про ЗВТ і сказав, що кнесет ратифікує його після виборів.
 
Також Нетаньяху запросив Володимира Зеленського відвідати Єрусалим найближчим часом.
 
"Хочу скористатися можливістю і запросити Вас у Єрусалим. Ми вже погодилися, що це буде на наступному тижні. Якщо не наступного, то принаймні дуже скоро. Запрошуємо в нашу столицю", - сказав Нетаньяху.
 
Своєю чергою Зеленський нагадав ізраїльському прем'єру, що це його перший візит у Київ за останні 20 років, і висловив надію, що наступний відбудеться швидше.

Related

Політика 225666941564608653

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item