Китайський учений сів у в'язницю за експерименти над геномом людини

Китайський учений сів у в'язницю за експерименти над геномом людини
Вчені незаконно модифікували ДНК ембріонів

Вчені обманом змінили ДНК ембріонів у рамках експерименту зі створення у немовлят імунітету до вірусу ВІЛ.

 
Китайський суд засудив ученого Хе Цзянькуя до трьох років в'язниці і штрафу в 3 млн юанів (близько $430 тис.) за незаконні експерименти з народженням близнюків із генетично модифікованих ембріонів. Про це йдеться в рішенні суду.
 
Також були засуджені і спільники вченого: Чжан Женьлі був засуджений до двох років в'язниці і 1 млн юанів штрафу (близько $143 тис.), а Цинь Цзіньчжоу отримав 1,5 роки ув'язнення з відстрочкою виконання вироку на два роки і штраф у 500 тис. юанів (близько $71,6 тис.).
 
Як встановило слідство, у 2016 році колишній доцент Південного університету науки і технологій Хе Цзянькуй вирішив витягти комерційний прибуток за допомогою модифікації генома людини, після чого він вступив у змову із Чжан Женьлі і Цинь Цзіньчжоу. Спільники підробили матеріали про відповідність експерименту морально-етичним нормам, відібрали кілька подружніх пар, у яких чоловіки були ВІЛ-інфікованими, і за допомогою обману та навмисного приховування правди ввели їх в оману, створивши враження, що експеримент проводиться законно. Вчені змінили ДНК ембріонів, зачатих за допомогою екстракорпорального запліднення, за допомогою нового методу редагування генів (CRISPR-Сas9).
 
Їхньою метою було створення у немовлят імунітету до вірусу ВІЛ, носіями якого були їхні батьки. Для цього вчені спробували "відключити" в ембріонів єдиний ген CCR5, відповідальний за кодування білка, який дозволяє ВІЛ проникнути у клітину. При цьому зловмисники не повідомили про зміну генома ембріонів лікарів, які проводили операції зі штучного запліднення.
 
Згідно з матеріалами справи, у результаті цих експериментів дві жінки завагітніли і народили разом трьох дівчаток зі зміненим ДНК.

Related

Технології 6472444006912959753

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item