15 січня — День Святого Сильвестра: історія, традиції та прикмети свята

У цей день заговорювали людей, які страждають лихоманками.
15 січня — День Святого Сильвестра: історія, традиції та прикмети свята
В православ'ї 15 січня день вшанування Римського єпископа християнського святителя Сильвестра. У народному календарі дата називається куряче свято, день Сильвестра.
Ким був святий Сильвестр?
Дуже мало відомостей про життєвий шлях Сильвестра. Відомо, що проживав він у III-IV століттях, родом був з римської християнської сім'ї. Ставши дорослим, отримав сан священника. Під час гонінь на християнство займався похованням вбитих, за що згодом і сам був підданий репресіям.
Існує легенда, що імператора Костянтина, який сповідував язичницьку віру, до християнства привів саме Сильвестр. Коли Костянтин влаштував гоніння на християн, Бог наслав на нього проказу.
Імператор звернувся за допомогою до Сильвестра. Святитель провів йому обряд Хрещення, після якого до Костянтина прийшло зцілення. Він навернувся в християнство, зайнявся зведенням храмів, а Сильвестру запропонував сан Римського єпископа.
Які на цей день обряди та традиції?
На Русі 15 січня називали курячим святом. І якщо ви тримаєте домашню птицю, то сьогодні вам належить багато роботи. Курники ретельно вичистити, на стінах павутину обмести, весь послід вискребти.
Для захисту птиці від мору і різних захворювань пташник треба обкурювати димом від запашних трав (блошниці, ялівцю, базиліку, полину). Бажано, щоб в курнику завжди висів оберіг, так званий «курячий бог», у вигляді камінчика з отвором посередині.
У наших предків на день Сильвестра існував ряд заборон. Не можна сьогодні стригти волосся, інакше можна незабаром облисіти. І м'ясо 15 січня не їдять, особливо птицю, тому що з сім'ї можуть щастя з благополуччям вилетіти.
Замовляння від різних хвороб сьогодні особливу цілющу силу мають
У народі вірили, що 15 січня мороз виганяє з-під землі назовні дванадцять дочок царя Ірода сестер-лихоманок. Вони потворні, худі та сліпі, рук у лихоманок немає, тому відкрити двері і потрапити в будинок самі вони не можуть.
Ось і чекають у одвірка, коли з житла хто-небудь вийде. Та ще бажають, щоб людина була слабкою, тоді вийде на неї будь-яку хворобу наслати. Кожна сестра своє ім'я мала, і свою хворобу насилала.
Щоб захистити домочадців від хвороб і лихоманок, в день Сильвестра промивали всі віконні та дверні прорізи спеціально приготовленим розчином.
У воді треба розмішати по невеликій жменьці золи, набраної з семи печей; земляного вугілля, яке викопують з-під полину звичайного на Іванів день; четвергової солі, заготовленої в Чистий Четвер напередодні Великодня.
Вважалося, що після обробки одвірок таким розчином протягом року жодна лихоманка до них і на крок не наблизиться. Якщо ж після проведеного обряду хвороба все-таки долала когось з домочадців, то, швидше за все, лихоманка нападала на нього в іншому будинку.
Ритуал для зцілення
Щоб захиститися від будь-яких захворювань, 15 січня проводили народні обряди і читали змови, вони сьогодні мають особливу чудодійну силу. Наприклад, з використанням молодого деревця:
1. В лісі або парковій зоні потрібно відшукати молоде дерево.
2. Долоні треба міцно притулити до його стовбура і три рази повторити заговорений текст:
«Болюча хвороба, тягуча хворість, ти до дерева потягнися і на стовбур його переймись. Ти, недуга проклята, не мене, рабу Божу (ім'я), точи, а деревину зводь. Дереву свою хворобу віддала, а здоров'я в обмін забрала. Амінь».
3. Після обряду відразу ж йдіть додому, не обертайтесь, ні з ким по дорозі не зупиняйтеся і не розмовляйте.
Якщо недуга була важкою, чи навіть смертельною, то незабаром деревце, з яким проводився обряд, засохне. Це означає, що воно повністю забрало на себе весь негатив.
Погодні прикмети на 15 січня
  • Чекайте у найближчі дні теплу погоду, якщо на день Сильвестра білки з своїх дупел повилазили і по лісі носяться.
  • Вночі 15 січня заведено спостерігати за небом. Якщо роги місяця гострі і горить він дуже яскраво, значить, завтра чекайте сильний вітер. Міцний мороз обіцяють яскраві зірки, а тьмяні говорять про наближення відлиги.

Related

Цікаво 6763439859040635805

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item