Ракета або двигун. Розслідування катастрофи МАУ

Ракета або двигун. Розслідування катастрофи МАУ
Авіакатастрофа МАУ в Ірані

Фахівці вивчають всі можливі версії причин катастрофи літака Міжнародних авіаліній України, включаючи ураження лайнера ракетою.

 
Авіакатастрофа українського літака в Ірані відразу ж встигла обрости масою чуток і домислів. У соціальних мережах не припиняються суперечки про причини катастрофи.
 
Ми зібрали всі озвучені ймовірні версії того, що сталося.
 

Від ракети до теракту

 
Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данилов повідомив, що наразі основні версії падіння літака такі:
 
- ураження літака зенітною ракетою ЗРК, зокрема, ЗРК Тор, тому що інформація про виявлення уламків російської ракети поблизу місця катастрофи вже з'явилася в мережі;
 
- зіткнення з безпілотником або іншим літаючим об'єктом;
 
- руйнування і вибух двигуна з технічних причин;
 
- вибух всередині літака в результаті терористичного акту.
 
Данилов зазначив, що Україна направила до Ірану фахівців, що беруть участь у міжнародному розслідуванні атаки російських військовослужбовців на малайзійський Боїнг МН-17 17 липня 2014 року в повітряному просторі України, а також в експертизі фрагментів російської зенітної ракети Бук, яка збила малайзійський літак.
 

Технічна несправність

 
Першою в публічному просторі з'явилася версія про технічну несправність літака. Зокрема, її озвучували іранські медіа. Цю версію категорично заперечує українська сторона. У МАУ пояснили, що Боїнг 737, який розбився в Тегерані, був одним із найкращих літаків, які експлуатується в Україні. Лайнер 2016 року випуску, отриманий безпосередньо з заводу Боїнга, до цього не експлуатувався ніде, останню перевірку проходив 6 січня, зауважень не було.
 
"Літак був справний. Від екіпажу ні по прильоту в Тегеран, ні перед вильотом ніяких зауважень не було", - заявив президент МАУ Євген Дихне.
 
При цьому виліт Боїнга з Тегерана затримався майже на годину. З яких причин - невідомо.
 
Помилку екіпажу в МАУ теж виключають. "Маючи сьогодні дані, що літак набрав 2400 метрів висоти, помилка екіпажу мінімальна, ми її просто не припускаємо. З огляду на їх досвід, дуже складно сказати, що там могло бути щось з екіпажем", - заявив віце-президент МАУ з льотної роботи Ігор Сосновський.
 
Командир Володимир Гапоненко мав 11 600 годин нальоту, майже весь на літаку Boeing 737, інструктор Олексій Наумкін - 12 тисяч годин нальоту, другий пілот Сергій Хоменко - 7600 годин нальоту.
 

Без зв'язку і з вогнем

 
Екіпаж іншого літака, що летів на великій висоті поблизу від літака МАУ, бачив, як горів український лайнер перед зіткненням із землею, йдеться в попередньому звіті Управління цивільної авіації Ірану щодо катастрофи.
 
Згідно зі звітом, очевидці, серед яких були люди на землі, а також екіпаж літака, що летів на високій висоті, бачили, як літак горів у повітрі. За їх словами, масштаб пожежі різко збільшився після зіткнення судна з землею, після чого стався вибух.
 
"Напрямок зіткнення вказує, що літак, який спочатку прямував на захід, щоб покинути зону аеропорту, після проблеми повернув праворуч і попрямував у сторону аеропорту в момент аварії", - цитує агентство главу Управління цивільної авіації Ірану Алі Абедзаде. Тобто, можна припустити, що пілоти намагалися посадити літак назад.
 
Також в Ірані заявляють, що пілот літака МАУ з початку польоту не виходив на зв'язок з диспетчером і не подавав сигналу тривоги.

Дивні пошкодження

 
Російський пілот-інструктор Боїнга-737-800 Денис Окань в інтерв'ю блогу Редакція виключив, що причиною аварії могла стати пожежа одного з двигунів. "Банальна втрата одного двигуна, будь це навіть пожежа або його руйнування, не призводить до неминучого падіння сучасного літака. Літак здатний летіти, набрати певну висоту, виконати заходження на посадку, навіть відхід на друге коло - і все це на одному двигуні. Внутрішнє руйнування двигуна не призводить до катастрофічних наслідків для конструкції сучасного літака. У разі всього лише проблем з двигуном, передавач не вимикається ще в повітрі. А за графіком потоку даних по каналу ADS-B вони припинили надходити до зіткнення із землею", - заявив Окань.
 
За його словами, на відео падіння літака "чітко видно, як незадовго до зіткнення за літаком залишаються сліди невідомого походження, після чого спостерігається щось схоже на пожежу літака".
 
"Мені невідома відмова власних систем літака, що могло б призвести до вказаних вище наслідків. Так, зовнішній вплив цілком міг до таких ефектів призвести", - вважає інструктор.
 
 
При цьому, за даними німецького видання Deutsche Welle, "початкова оцінка" західних розвідувальних служб свідчить про те, що український авіалайнер не був збитий ракетою, а, швидше за все, зіткнувся з серйозною технічною несправністю під час польоту.
 
Разом з тим, з місця падіння літака поширюються фото з ушкодженнями лайнера, які нагадують отвори від попадання куль або картечі.
 
Соцмережі
 

Співпраці бути

 
Глава Управління цивільної авіації Ірану Алі Абедзаде заявив, що Іран офіційно запросив до участі в розслідуванні катастрофи Боїнга МАУ представників США та інших країн.
 
"Абедзаде заявив, що слідча група, відповідно до стандартів, викладених у додатку 13 до Чиказької конвенції, запропонувала всім державам, визнаним бенефіціарами за цим документом, надати своїх представників у процесі розслідування катастрофи і призначити власну команду фахівців", - йдеться в прес- релізі Управління.
 
 
Додаток, на який посилається Абедзаде, містить обов'язкові вимоги до процедури розслідування авіаційних катастроф і визначає, які держави можуть брати участь у розслідуванні. Зокрема, йдеться про державу, де сталася катастрофа, державу, де зареєстровано судно, державу-оператора судна, а також державу-розробника і державу-виробника судна.
 
За словами Абедзаде, Іран відразу після катастрофи направив повідомлення про інцидент в Україну як країну, де зареєстрований літак, і США - як країну, де знаходиться штаб-квартира Boeing. Також Іран поінформував Швецію і Канаду, чиї громадяни перебували на борту, додав він.
 
Глава управління також розкритикував повідомлення в ЗМІ про відмову Ірану передавати чорні ящики з літака іншим країнам, запевнивши, що поширені напередодні новини про нібито відмову співпрацювати зі США та компанією Boeing були помилковими, і зазначив, що "у відповідь на запитання журналіста "він лише" надав пояснення юридичної процедури розслідування катастроф, зокрема, що єдиним джерелом розслідування є (іранський) слідчий комітет".
 
Однак іранські слідчі вже заявили, що частина даних з чорних скриньок літака МАУ, який розбився 8 січня в Ірані, втрачена. Обидва, так звані чорні скриньки, які містять технічні дані літака і записи переговорів з його кабіни, були знайдені, проте вони були пошкоджені, і деякі частини їх пам'яті втрачені.

Related

Події у світі 4608064577631612082

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item