Епіфаній підтримав білоруський протест і заговорив про томос для Білорусі

Епіфаній підтримав білоруський протест і заговорив про томос для Білорусі
Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній підтримав протести в Білорусі і закликав білоруський народ "захистити демократичне і незалежне майбутнє своєї держави".
Також він закликав білорусів створити власну автокефальну православну церкву, незалежну від Російської православної церкви.
Своє повідомлення керівництво ПЦУ проілюструвало неофіційним символом протестів - біло-червоно-білим прапором. Епіфаній також дав версію заяви білоруською мовою.
Раніше предстоятель РПЦ патріарх Кирило привітав Олександра Лукашенка з перемогою і похвалив його за "утвердження в суспільстві неминущих ідеалів милосердя, миру, добра і справедливості".
"Як Православна Церква України, не можемо залишатися байдужими, не співстраждати, коли майбутнє білоруського народу, незалежність держави, свобода і безпека громадян, їхні життя опинилися під загрозою", - написав Епіфаній у Facebook.
Він побажав білоруському народу "захистити свої гідність та свободу, демократичне і незалежне майбутнє своєї держави".
Епіфаній також закликав негайно припинити насильство та звільнити тисячі "невинно затриманих" людей.
При цьому предстоятель ПЦУ, яка в 2019 році отримала томос про автокефалію, закликав білорусів прагнути до створення власної автокефальної православної церкви.
білорусьКопирайт изображенияGETTY IMAGES

"Томос для Білорусі"

Епіфаній зазначив, що нинішня територія Білорусі була канонічною частиною Київської митрополії, яку "неканонічно анексувала Москва" в 1686 році.
1686 року РПЦ тимчасово перебрала у Вселенського патріарха управління Київською митрополією. В 2018 році Вселенський патріарх скасував рішення про тимчасову передачу та відновив Київську митрополію у своєму підпорядкуванні. І на цій підставі він надав Православній церкві України, як частині Київської митрополії, томос про автокефалію.
"Православна Церква Білорусі має ті ж самі підстави та право просити Матір-Церкву про Томос, коли на те буде її бажання", - заявив Епіфаній.
В інтерв'ю ВВС колишній екзарх Вселенського патріарха в Україні владика Даниїл вказував, що білоруська церква має підставити прости про томос на тих же підставах, що й українська.
Наразі у Білорусі існує білоруський екзархат Російської православної церкви.
протестКопирайт изображенияGETTY IMAGES
Image captionЖінки вдень виходять на протести і закликають владу припинити насильство

Привітання Кирила

10 серпня Патріарх Московський і всієї Русі Кирило привітав Олександра Лукашенка з перемогою на виборах президента.
"Ви незмінно приділяєте увагу питанням духовно-морального стану людей, про що свідчить, зокрема, плідна взаємодія органів державної влади з Білоруським екзархатом", - зазначив він у вітальному посланні.
Патріарх висловив надію на продовження співпраці, "покликаної сприяти консолідації народу, реалізації соціально значущих проєктів та ініціатив, освіті та патріотичного виховання молодого покоління, утвердження в суспільстві неминущих ідеалів милосердя, миру, добра і справедливості".
За офіційними даними, Олександр Лукашенко переміг на виборах 9 серпня і набрав понад 80%. Проте експерти і спостерігачі вказують на численні фальсифікації.
Десятки тисяч білорусів не вірять офіційним даним і вважають, що на виборах перемогла Світлана Тихановська.
З першої ночі після виборів 9 серпня у Білорусі тривають протести, які супроводжуються жорстким насиллям міліції щодо мітингарів.

Related

Суспільство 5392213725785885119

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item