Прямо з космосу. Апарат NASA сідає на астероїд Бенну — онлайн-трансляція

Прямо з космосу. Апарат NASA сідає на астероїд Бенну — онлайн-трансляція
Посадка NASA на астероїд (Фото: NASA)

21 жовтня о 01:12 за київським часом міжпланетна станція NASA OSIRIS-REx вперше торкнеться поверхні астероїда Бенну для збору зразків його грунту. Подію можна спостерігати онлайн.

В ніч з 20 на 21 жовтня 2020-го дослідницький апарат NASA OSIRIS-REx повинен буде зібрати зразки ґрунту астероїда Бенну, доторкнувшись до його поверхні.

Дотик міжпланетної станції поверхні астероїда відбудеться о 01:12 за київським часом і його пряму трансляцію можна подивитися тут:

Нагадаємо, маневр посадки і зльоту з поверхні астероїда буде тривати всього п'ять секунд.

Посадкою апарату керуватимуть інженери NASA з Центру управління польотами в Колорадо. Їх мета - зібрати два кілограми матеріалу з поверхні Бенну і повернути цей вантаж на Землю.

Апарат повинен повільно спуститися до поверхні астероїда, а потім вистрілити по ньому потоком газоподібного азоту під високим тиском.

Це має підняти пил, бруд і осколки гірських порід Бенну прямо у відсіки для зберігання вантажу OSIRIS-REx. Якщо все пройде успішно - зразки астероїда повернуться на Землю тільки через три роки - 23 вересня 2023-го.

«Бенну, ймовірно, багатий на органічні молекули, які складаються з ланцюжків вуглецю, пов'язаних з атомами кисню, водню та інших елементів, з яких складаються всі відомі живі істоти. Крім вуглецю, у Бенну може бути ще один важливий для життя компонент - вода, що міститься в мінералах, з яких складається астероїд», - пояснили в NASA.

Місія OSIRIS-REx повинна надати вченим нові дані про формування Сонячної системи, а також виявити потенційні сліди життя у інших місцях.

Бенну - це щебеневий астероїд, який складається з пухких частин. Астрономи вперше помітили Бенну в 1999-му і визначили, що його діаметр - близько 580 метрів, а період обертання навколо Сонця - 1,2 земних роки.

Related

Цікаво 5203289524119744104

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item