МЗС Франції оцінило статус Британії в AUKUS

МЗС Франції оцінило статус Британії в AUKUS
Глава МЗС Франції Жан-Ів Ле Дріан

У новому оборонному альянсі США, Австралії та Великобританії остання грає роль "п'ятого колеса", заявив французький міністр.

 
Франція не відкликала свого посла з Великобританії, як зробила це щодо США й Австралії, оскільки вважає її роль у створенні альянсу AUKUS другорядною. Про це в суботу, 18 вересня, заявив міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан в інтерв'ю телеканалу France 2.
 
"Послів ми відкликаємо для того, щоб по-новому оцінити ситуацію. У випадку з Великобританією необхідності в цьому немає. Ми знаємо їхню політику постійного опортунізму", - зазначив міністр.
 
При цьому на запитання ведучого, чи можливі інші заходи проти Лондона, Ле Дріан відповів, що, на його думку, "в цій історії у Великобританії роль п'ятого колеса".
 
Обговорюючи угоду Вашингтона, Канберри і Лондона, глава французького МЗС сказав, що в ній проявилися "лукавство, презирство і брехня" і що "у відносинах із союзником так себе не поводять".
 
Міністр висловив переконання, що ця криза дасть про себе знати під час обговорення майбутньої стратегії НАТО й, очевидно, вплине на її визначення.
 
Нарешті, Ле Дріан заявив, що "Європа повинна обзавестися власним стратегічним компасом" і що це питання буде у сфері відповідальності Франції на початку 2022 року - коли Франція розпочне головування в Євросоюзі.
 
Нагадаємо, США, Великобританія й Австралія створили альянс під назвою AUKUS. Відповідно до угоди, країни обмінюватимуться передовими технологіями, в тому числі військовими. Першою ініціативою в рамках альянсу стало створення атомних підводних човнів для Австралії, через що вона виходить з угоди щодо підводних човнів із французькою компанією Naval Group.
 
У зв'язку із цим Франція вирішила відкликати своїх послів у США й Австралії для консультацій.

Related

Події у світі 4925263990209063607

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item