Вчені проти. Червоне м'ясо загострює розвиток раку

Червоне м'ясо сприяє раку Медицина щораз частіше говорить про неправильне харчування як про одну з основних причин передчасн...

Вчені проти. Червоне м'ясо загострює розвиток раку
Червоне м'ясо сприяє раку

Медицина щораз частіше говорить про неправильне харчування як про одну з основних причин передчасної смерті.

За статистикою, рак - друга за поширеністю причина смерті після серцево-судинних захворювань. Кожен шостий житель Землі помирає від онкологічних захворювань. Тільки у 2018 році онкологічні захворювання забрали 9,6 мільйона життів.
Дедалі частіше вчені заходжуються говорити про шкоду від червоного м'яса для організму людини. Окрім того, тваринництво є одним з головних чинників забруднення навколишнього середовища і глобального потепління. ЗМІ розповідають подробиці.
Дослідження про м'ясо як про канцероген
Рак - це ціла група захворювань, механізми виникнення яких численні і складні. В останні роки медицина значно просунулася в питанні зниження ризику розвитку онкологічних захворювань завдяки великій кількості досліджень.
Серед причин проявилися фактори навколишнього середовища, спадкова схильність і незбалансоване харчування.
Всесвітня організація охорони здоров'я в першу групу канцерогенів (чинники, що підвищують імовірність виникнення злоякісних пухлин) відносить червоне м'ясо і м'ясні продукти (сосиски, шинку, ковбаси, солонину, в'ялене м'ясо, м'ясні консерви і напівфабрикати).
Останнє дослідження, опубліковане в цьому місяці в International Journal of Epidemiology, показало, що щоденне вживання червоного м'яса, навіть у невеликій його кількості, підвищує ймовірність захворювання на рак кишечника.
Вчені Оксфордського університету протягом шести років збирали дані 500 тисяч пацієнтів. Були зафіксовані 2609 випадків раку кишечника серед тих, кому на момент початку наукової роботи було 40-69 років.
У результаті дослідники з'ясували, що ризик розвитку онкологічного захворювання в тих, хто вживав у їжу близько 76 грамів червоного і переробленого м'яса, був вищим на 20 відсотків, ніж у тих, хто їв 21 грам чи менше.
Також ризик був на 15 відсотків вищий у тих, хто їв близько 54 грамів червоного м'яса в день, у порівнянні з тими, хто вживав близько 8 грамів. Для тих, хто їв 29 грамів переробленого м'яса в день, ризик був на 19 відсотків вищим, ніж у тих, хто споживав близько 5 грамів за день.
Роком раніше вчені з Лідського університету опублікували дослідження на цю ж тему. Під час дослідження медики вивчили дані про стан здоров'я і харчові звички 32 тисяч британок, які спостерігалися в лікарів у середньому протягом 17 років. У 335 з них був виявлений рак товстої кишки, у 119 жінок виявили рак прямої кишки.
При цьому з'ясувалося, що ризик виникнення раку дистального відділу прямої кишки приблизно на 35 відсотків нижчий серед жінок, які вважали за краще з'їсти м'ясо птиці і риби або ж взагалі відмовлялися від продуктів тваринного походження.
У журналі CANCER була опублікована доповідь про роботу дослідників з Техаського університету, у якій говорилося, що м'ясо, посмажене при надмірно високих температурах, помітно збільшує ризик розвитку раку нирок.
У дослідженні взяли участь понад 600 пацієнтів університетського госпіталю з раком нирок, а також у близько 700 добровольців, які не мали такої хвороби.
За словами вчених, щороку в США близько 60 тисяч людей наживають собі рак нирок, з яких близько 14 тисяч помирають щороку. Кількість таких хворих і агресивність прояву раку стрімко зростають, а це багато хто з медиків пов'язує зі зростаючою популярністю фаст-фуду, жирної і смаженої їжі, що містить безліч канцерогенів.
Фахівці прийшли до висновку, що зловживання засмаженим м'ясом у два рази підвищує ризик розвитку раку нирок.
Дослідження вчені Каліфорнійського університету провели з дослідами з лабораторними мишами. Одну групу посадили на дієту з високим вмістом холестерину. Іншій "відключили" фермент Lpcat3 - його блокування призводить до підвищення рівня холестерину.
Шкідливим холестерином - насиченими жирами - багаті продукти тваринного походження, такі, як молоко, масло, яловичина, свинина, бекон і маргарин.
У результаті в усіх гризунів спостерігалося активне ділення стовбурових клітин, через що тканини їхнього кишківника розросталися, а сам він видовжувався. Усе це призвело до прискореного, майже в 100 разів, утворення ракових пухлин у товстій кишці.
Окрім того, холестерин збільшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань - що є найчастішою причиною передчасної смерті. Надлишок холестерину і регулярне вживання м'яса також пов'язують із зайвою вагою. В Україні, наприклад, ожирінням занепокоєний кожен п'ятий житель.
Всесвітній фонд досліджень раку в минулому році опублікував результати дослідження, яке показало, що ожиріння сприяє розвитку 12 типів онкологічних захворювань.
Відповідно до їхніх висновків, надлишок маси тіла пов'язаний з раком печінки, яєчників, передміхурової залози, шлунка, порожнини рота і глотки, кишечника, молочної залози, жовчного міхура, нирок, стравоходу, підшлункової залози і матки.
У 2015 році ВООЗ опублікувала доповідь робочої група з 22 експертів з десяти країн світу, які вивчили 800 наукових робіт, створених за останні 20 років і присвячених впливу вживання м'яса і м'ясних продуктів на розвиток різних типів раку в людини.
У висновку експертів, зокрема, зазначається, що щоденне вживання яловичини, телятини, свинини, баранини, ягнятини, кінського або козячого м'яса "здебільшого є канцерогенним" і "може збільшити шанси розвитку раку прямої кишки", раку простати і раку підшлункової залози.
Вживання ж обробленого з метою поліпшення смакових якостей м'яса, включаючи сосиски, шинку, в'ялену яловичину, солонину, м'ясні соуси і консерви є канцерогенним.
Науково доведено, що це також призводить до розвитку раку. Зокрема, кожні 50 грамів щодня уживаного обробленого м'яса на 18 відсотків збільшують ризик розвитку раку прямої кишки.
Як знизити ризик розвитку раку
Вчені надають певні рекомендації, що дозволяють уникнути розвитку злоякісних пухлин.
За словами дослідників, необхідно підтримувати високий рівень фізичної активності, дотримуватися дієти зі значним вмістом овочів, фруктів, цільнозернових і бобових продуктів.
Окрім того, важливо обмежити споживання жирної їжі, фаст-фуду, напівфабрикатів, червоного м'яса і цукру. Фахівці також радять відмовитися від алкоголю, тютюнопаління і харчових добавок.
У цьому місяці було опубліковане глобальне дослідження, яке показало, що незбалансований раціон став причиною кожної п'ятої смерті у 2017 році. А найшкідливішими звички в Європі виявилися в українців.
У доповіді були виділені такі основні причини смертей:
  • завелика кількість солі
  • неповноцінне споживання цільного зерна, фруктів, горіхів і насіння
  • трансжири, солодкі напої
  • червоне м'ясо
Детально про це і про те, як дотримуватися правильної дієти, у матеріалі Лідер Україна: кожен п'ятий помирає через раціон.

Related

Здоров'я 4981452934794128370

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item