Наскільки шкідливий цукор і як легко від нього відмовитися

Нутриціолог розповідає чим можна замінити цукор і розвіює основні міфи про його замінники.
Наскільки шкідливий цукор і як легко від нього відмовитися

Наскільки шкідливий білий цукор? Як відмовитися від солодкого? Чи не зашкодить нам мед в якості альтернативи «солоденького»?
Нутриціолог ірландського Institute of Health Sciences і засновниця школи правильного харчування theBODY school Софія Рожко розповідає, чим можна замінити цукор в раціоні і розвіює основні міфи про замінники цукру.
"Шукати альтернативу цукру однозначно потрібно! Ми не можемо повністю виключити його з раціону, але можемо мінімізувати шкоду, вибираючи альтернативи з більш солодким смаком ", — говорить Софія.
Завдяки дослідженням було доведено, що стевія і інші цукрозамінники можуть завдавати значної шкоди організму. Однак всі ці дослідження базуються на дослідах із мишами, яким давали такі обсяги цукру, при яких будь-який продукт був би шкідливий. Головне — це кількість уживаного цукру.
Мед і коричневий цукор
Мед — це той же цукор, але більш натуральний, більш солодкий. Бажано споживати в день не більше однієї столової ложки. Проте потрібно прибрати інші джерела цукру. Наприклад, якщо ви вранці у вівсяну кашу додали половину ложки меду і з'їли ввечері ще одну половину, то цього досить.
Користь коричневого цукру — це обман. У цьому цукрі міститься речовина меляса, яка надає йому темний колір. Вміст сахарози і калорійність при цьому практично така ж, як у білому. У цьому тростинному цукрі є трохи вітамінів і мінералів, але недостатньо, щоб становити добову норму. Значна частина тростинного цукру — це звичайний цукор, який пофарбували фарбою для того, щоб підвищити вартість.
Кокосовий цукор
Якщо вже дуже хочеться солодощів, то спробуйте кокосовий цукор. Він більш натуральний і його можна додавати менше, ніж звичайний, але смак буде такий же солодкий.
Сироп агави і мальтитол
Не беріть цукор із високим вмістом фруктози, як, наприклад, сироп агави. Він дуже калорійний і негативно впливає на рівень цукру в крові. Також остерігайтеся цукрів, які виробляються з крохмалу, як, наприклад, мальтитол. Для виробника — це дуже вигідний і дешевий продукт, але у нього немає особливих переваг перед цукром. Мальтитол також не можна вживати людям із цукровим діабетом.
Ксиліт і еритритол
"У побуті і під час готування їжі я використовую тільки три види цукру: мед, ксиліт і еритритол", — говорить нутриціолог.
Ксиліт — це природний спирт, що міститься в більшості рослинних продуктах, зокрема і в багатьох фруктах і овочах. Часто його добувають із березової деревини. Він має солодкий смак, але на відміну від цукру, не перетворюється в роті в кислоти, які викликають руйнування зубної емалі. Переваги: ксиліт на смак дуже схожий на цукор, але має в 10 разів менший глікемічний індекс (близько 8), не підвищує рівень цукру в крові і рівень інсуліну.
Якщо говорити про еритритол, то він безпечний для здоров'я, підходить для діабетиків, має приємний смак і його добре використовувати під час випічки.
Можна привести просте порівняння:
  • Цукор — 4 ккал на 1 г
  • Ксиліт — 2.4 ккал на 1 г
  • Еритритол — 0.24 ккал на 1 г
Еритритол не лише має найменшу калорійність, а ще й найбезпечніший.
Неважливо який цукор ви вживаєте: натуральний або штучний, важливо дотримуватися норми. Норма, яка не шкодить здоров'ю — це 25 грам на день. Всі солодощі, які вживаються впродовж дня, підсумовуються. Тому потрібно враховувати, що цукор може міститися у фруктах, батончиках, солодких овочах і соусах.

Related

Здоров'я 4395567290599296375

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item